Co Wam będę opowiadać, lepiej spróbować samemu. Więc jeśli zostanie Wam trochę mascarpone, przygotujcie te placuszki na weekendowe śniadanie. Taki jesienny comfort food do jedzenia w łożku. Szczególnie, gdy podacie je z karmelizowanymi gruszkami z cynamonem!
Pancakes z mascarpone - składniki na 10 placków
100 g mascarpone2 jajka
1 2/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
Mascarpone, mleko i jajka miksujemy, aby powstała jednolita masa. Dolewamy olej i chwilę jeszcze ubijamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, wsypujemy partiami do mokrych składników, miksując je, by pozbyć się grudek. Miksujemy do powstania jednolitego ciasta.
Małą patelnię rozgrzewamy i smażymy placuszki bez dodatkowego tłuszczu. Pancakes z mascarpone podajemy w ulubionym dżemem albo karmelizowanymi owocami.
Super przepis. Część serka, która mi pozostała zmiksowałam z odrobiną mleka i podawałam pancakes z takim "kremem" i z kawałkami ananasa. Było pyszne. :)
OdpowiedzUsuńFajne ale ciasto pozostaje mokre i jest trochę ciężkie na żołądek. Mascarpone lepiej dać sobie osobno :)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam. Jakieś takie płaskie dosyć mi wyszły, ale jakie pyszne �� Nakarmiłam 7 osób. Rozchodziły się migiem ��
OdpowiedzUsuń