
Składniki na 4 porcje
3 duże ziemniaki
120 ml czerwonej soczewicy
1 cebula
pieprz chilli w proszku
szczypta szafranu
1 pomarańcz
850 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy w dużym garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodając szczyptę chilli, aż cebulka się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do garnka i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy soczewicę, cały czas mieszamy. Po około minucie dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

bardzo smakowicie wygląda ta zupa.takiej wersji zupy z soczewicy nie znam - napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPaproszku, zupa bardziej ziemniaczana niż soczewicowa, ale bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńWiele razy gotowałam zupę z soczewicy wg tego przepisu. Mój dotychczasowy poszedł w odstawkę:) Wolę tylko bez miksowania. Wtedy jest bardziej "soczewicowa", niż "ziemniakowa" w smaku.Zupa wyśmienita i błyskawiczna w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńPaproszku, niezmiernie mi miło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!