
Składniki na biszkopt:
3 jajka
65 g cukru pudru
szczypta soli
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
Składniki na nadzienie:
1/3 szklanki wiśniówki lub innego alkoholu
szklanka wiśni z kompotu
1/3 szklanki kompotu wiśniowego
2 łyżeczki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
250 g śmietany kremówki
patyczki czekoladowe
Białka z cukrem pudrem i szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masa musi być porządnie utarta. Przelewamy ciasto do formy na muffiny wysmarowanej wcześniej masłem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20-25 minut.
Wiśnie wraz z sokiem umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier i zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w odrobinie wody), by powstała kisielowata masa. Dokładnie mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Wystudzone torciki kroimy - każdy na 3 placki i nasączamy obficie wszystkie krążki alkoholem. Na każdy dolny krążek kładziemy łyżkę wiśni, przykrywamy to bitą śmietaną i kolejnym krążkiem ciasta. Znów kładziemy wiśnie, śmietanę i ostatni krążek ciasta. Tak powstałe torciki lekko dociskamy i smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną.

Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jakie urocze! Wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńŁohoho , jest to mój ulubiony deser odkąd pamiętam. Chociaż zubożony o duże ilości bitej śmietany.
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj! :) Piękne!
OdpowiedzUsuństrsznie mi się podoba ta mini wersja
OdpowiedzUsuństo lat,
o jeden dzień spóźnione
:-*
Aklat, Paulino, Asieju dziękuję za życzenia:)
OdpowiedzUsuńCzcicielko soi, też za nim przepadam, w szczególności jak biszkopt jest dobrze nasączony i rozpływa się w ustach:)
Wszystkiego najlepszego Korniku!!
OdpowiedzUsuńZdrówka, radości i duuużo inspiracji i pomysłów w gotowaniu.
Torciki są piękne. Nigdy takich nie jadłam ale forma mini bardzo mi się podoba, więc kiedyś na pewno wykorzystam ten przepis.
Jeszcze raz wszystkiego naj :*