Składniki na 4 porcje
Składniki na kluseczki:
120 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Składniki na sos:
25o g śmietany 18%
1/2 torebki cukru waniliowego
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 1/2 kg gruszek obranych i pokrojonych w dużą kostkę
Dodatkowo:
oliwa
łyżka masła
cynamon
Przygotowujemy kluski - mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy tyle wody, by powstało gęste ciasto. Dodajemy sól, mieszamy całość, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Łyżkę stołową zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią ciasto, tworząc podłużne kluski, i wrzucamy je na wrzątek. Mieszamy i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i kładziemy na talerze.
Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i cukrem umieszczamy w rondelku, stawiamy na gaz i zagotować. Dodać imbir, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Pokrojone gruszki wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i łyżeczką oliwy. Smażymy, aż gruszki będą rumiane. Przekłądamy na kluski i całość polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy po wierzchu cynamonem.
Składniki na kluseczki:
120 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Składniki na sos:
25o g śmietany 18%
1/2 torebki cukru waniliowego
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 1/2 kg gruszek obranych i pokrojonych w dużą kostkę
Dodatkowo:
oliwa
łyżka masła
cynamon
Przygotowujemy kluski - mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy tyle wody, by powstało gęste ciasto. Dodajemy sól, mieszamy całość, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Łyżkę stołową zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią ciasto, tworząc podłużne kluski, i wrzucamy je na wrzątek. Mieszamy i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i kładziemy na talerze.
Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i cukrem umieszczamy w rondelku, stawiamy na gaz i zagotować. Dodać imbir, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Pokrojone gruszki wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i łyżeczką oliwy. Smażymy, aż gruszki będą rumiane. Przekłądamy na kluski i całość polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy po wierzchu cynamonem.
MMm ;) czegoś takiego jeszce nie jadłam ale wygląda pysznie. U mnie w domu makaron na słodko zawsze się jadło z białym serem, albo truskawkami czy śliwkami. Z gruszkami też spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziwnograju, polecam, myślę, że będzie Ci smakowało:)
OdpowiedzUsuń