![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOcV860m7IJFo1K2q2aGKCmJgg9z3G4cgy8D0k-nMxR0nJjuSMWSa6B_51r2FbxIEC8QaekAoVttV7WbaJWfjQ51c_KeYH1rKT-sUT3ej8IKjRMeV7_m5T__OJOn2pHApyBSle9yRnHw8/s320/Kluseczki_z_gruszkami.jpg)
Składniki na kluseczki:
120 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Składniki na sos:
25o g śmietany 18%
1/2 torebki cukru waniliowego
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 1/2 kg gruszek obranych i pokrojonych w dużą kostkę
Dodatkowo:
oliwa
łyżka masła
cynamon
Przygotowujemy kluski - mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy tyle wody, by powstało gęste ciasto. Dodajemy sól, mieszamy całość, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Łyżkę stołową zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią ciasto, tworząc podłużne kluski, i wrzucamy je na wrzątek. Mieszamy i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i kładziemy na talerze.
Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i cukrem umieszczamy w rondelku, stawiamy na gaz i zagotować. Dodać imbir, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCXmcshwBL2dcDRsMdkijpgvTVpqRJbLeZ391p7cwGx1d0WZhiepiOZno3C2UFB9UvI5IlBRiihkM3s1opmnSg-fczq5E_7kiVylCZ6a7NCQg2SbhvcUxhVMYucvXkOhbe3HhRRjT8htY/s320/Kluseczki_z_gruszkami2.jpg)
MMm ;) czegoś takiego jeszce nie jadłam ale wygląda pysznie. U mnie w domu makaron na słodko zawsze się jadło z białym serem, albo truskawkami czy śliwkami. Z gruszkami też spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziwnograju, polecam, myślę, że będzie Ci smakowało:)
OdpowiedzUsuń