
Składniki na budyń:
litr mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 łyżek mąki pszennej
łyżeczka masła
Składniki na sos:
3/4 szklanki wiśni z kompotu
1/2 szklanki kompotu wiśniowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka cukru
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, gotujemy. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy mąkę, bardzo dokładnie mieszamy, by uniknąć powstania grudek (najlepiej wsypywać mąkę stopniowo). Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejszamy gaz i wlewamy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i gotujemy przez 5 minut. Przelewamy do miseczek.
Wiśnie, kompot, sok z cytryny i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. W szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżeczkami wody i powoli wlewamy do wiśni. Gotujemy chwilę, by sos zgęstniał. Wiśnie wraz z sosem wlewamy na budyń.

Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!