Beignets - francuskie pączki

poniedziałek, 2 lutego 2015

Beignets - francuskie pączki

Beignets to francuskie pączki, które swoją sławę zdobyły, kiedy przywieziono je do Nowego Orleanu, szczególnie w kawiarni Cafe du Monde. Są bardziej dietetyczne, bo nie są puchate jak klasyczne pączki a... puste w środku (zależnie od grubości rozwałkowania ciasta). Można je po usmażeniu nadziać kremem lub dżemem, ale mi smakowały same, przypominały trochę racuchy. Jeśli klasyczne pączki już Wam się znudziły to może być smaczna odmiana. Przepis z tego bloga.
Beignets - francuskie pączki
Składniki na około 35 pączków

3/4 szklanki* mleka
1 1/2 szklanki maślanki
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
4 - 4 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Wlewamy maślankę, mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier i mieszamy, by drożdże rozpuściły się. Zaczyn odstawiamy na 10 minut, przykryty, by zaczął pracować.
Beignets - francuskie pączki
4 szklanki mąki wsypujemy do misy miksera. Dodajemy sodę i sól, wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut końcówką z hakiem, by powstało jednolite, miękkie, trochę lepkie ciasto (powinno być jednak dość zwarte, nie lejące, więc w razie czego dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę - mi wystarczyła dodatkowo 1/4 szklanki mąki). Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.
Beignets - francuskie pączki
Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na podsypany mąką blat. Delikatnie posypujemy wierzch i wałkujemy na placek grubości 1 cm. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut. Placek kroimy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 4x6cm.
Beignets - francuskie pączki
Olej rozgrzewamy w szerokim garnku do temperatury 190 stopni i partiami smażymy beignets, po około minutę z każdej strony. Po usmażeniu układamy na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym, by ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe szczodrze posypujemy cukrem pudrem. Beignets - francuskie pączki są najlepsze niedługo po usmażeniu.

* W tym przepisie wykorzystuję amerykańską miarę szklanki - 225ml.

7 komentarzy

  1. Swietne! Poprosze od razu cala tace ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej w przepisie Masz maslanke a dalej kremowke? Wiec co mam dodac Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. majko, wysyłam!:)

    Basiu, maślankę, nie wiem skąd ta kremówka się wzięła. Już poprawiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Konczi i Szpileczka, senk ju!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!