Chleb z ziarnami - składniki na 1 bochenek
250 g mąki pszennej jasnej t.450250 g mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki sezamu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
400 ml wody
17 g świeżych drożdży
Drożdże rozczyniamy z cukrem, łyżeczką mąki i odrobiną wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość i spieni się.
Mąki wsypujemy do misy miksera i dodajemy wszystkie ziarna. Wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będę mokre, dolewamy wodę oraz wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przez około 7 minut, aż powstanie jednolita, delikatnie lepka kula ciasta, którą przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce. Ciasto w ciągu godziny powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, składamy boki do środka i wkładamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Chleb z ziarnami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
wspaniały chleb. bochenek radości i obfitości, zupełnie jak róg kozy Amaltey.
OdpowiedzUsuńTyle ziaren i aż 3 rodzaje mąki..ten chleb musi być pyszny :) ! Uśmiałam się czytając o tym odmierzaniu, bo od razu ujrzałam siebie :). Ale, póki co, nadal mam zamiar to robić. Właśnie rośnie mi inny chleb, więc ten będzie kiedyś. Mam nadzieję, że potwierzdzą się moje słowa " ten chleb musi być pyszny :).. "
OdpowiedzUsuńKarmelitko, :)
OdpowiedzUsuńAn etko, chyba każdy przechodzi przez etap odmierzania, w końcu nikt nie rodzi się od razu z takim wyczuciem i pewnością, by wszystko wychodziło za pierwszym razem. Mam nadzieję, że kiedy upieczesz ten bochenek, posmakuje Ci:) Pozdrawiam!
Ojej, moja mam często robi chleb z ziarnami. Kocham go ;) Tyle że robi go na zakwasie, z dodatkiem drożdży :)
OdpowiedzUsuńhttp://bsylwia.blogspot.com/