Bajgle z hummusem, burakiem i jajkiem

środa, 18 lutego 2015

Bajgle z hummusem, burakiem i jajkiem

Bajgle z hummusem, burakiem i rukolą to pyszota, którą podpatrzyłam w kawiarni Bułkę przez bibułkę i bardzo mi smakowała. Pomyślałam, że muszę w domu zrobić sobie taką wypasioną kanapkę, no i proszę. Domowe bajgle plus hummus, pieczone buraczki i rukola, czyli wszystko, co lubię. Ale to nie koniec, bo całość wieńczy jajko sadzone. Jest wypas! Przepis taki trochę składak, najlepiej więc go robić, gdy akurat macie pod ręką wszystkie składniki, podaję przepis na 10 bajgli, a poniżej porcja pojedyncza.
Bajgle z hummusem

Bajgle z hummusem - składniki na 10 bajgli

10 bajgli
hummus
1 opakowanie rukoli (250g)
1 duży burak
10 jajek

Buraka kroimy na pół. Nakłuwamy widelcem, zawijamy obie połówki w kawałek folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku przez około 50 minut, aż burak będzie miękki. Studzimy.
Bajgle z hummusem
Po wystudzeniu obieramy i kroimy każdą połówkę w cienkie plasterki.

Bajgla kroimy na pół. Dolną część bułki smarujemy 2 łyżkami humusu i układamy na niej po 3 plastry buraka. Posypujemy odrobiną soli po wierzchu (pieczony burak ma intensywny smak, sól nie jest więc niezbędna)
Bajgle z hummusem
Garść rukoli zwijamy i układamy na plastrach buraka. Dłonią delikatnie spłaszczamy liście.

Na teflonową patelnię wbijamy jajko i smażymy je na twardo, aż się zetnie. Posypujemy odrobiną soli.
Bajgle z hummusem
Jajko delikatnie układamy na rukoli i przykrywamy wierzchem bułki.

Tak przygotowujemy wszystkie pozostałe bajgle.

28 komentarzy

  1. Ale pysznie u Ciebie Korniczku! Az zaburczalo mi w brzuchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Korniczku, nie linkuje się przepis do bajgli :(

    OdpowiedzUsuń
  3. majeczko, to chyba dobrze;)

    Anonimie, już działa

    OdpowiedzUsuń
  4. urzekły mnie :) wizualnie i smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie pożywne i pełnowartościowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuza, bardzo się cieszę:)

    Magdaleno, a jakie pyszne!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow... ale wypas!
    takie śniadanie to ja mogłabym codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfekcyjna kanapka :) Ostatnio mam fazę na pieczone buraki, więc to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmelitko, :)

    wedelko, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczna kanapka, oczy mi się do niej zaświeciły

    OdpowiedzUsuń
  11. Moim zdaniem to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. Fit maniacy krzyczeliby z powodu pszennej bułki, ale nie popadajmy w skrajności. :P Zamierzam serwować sobie tę kanapkę od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
  12. skorzytslam z przepisu-smaczne

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe jak to smakuje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wyśmienicie. Chętnie spróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, mniam. TO musi byc smakowite

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgadzam się w poprzednimi komentarzami. Wygląda baardzo apetycznie. Nic tylko zjeść ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam hummus, jajeczko i buraczki też. Zaraz uderzam do kuchni i robię próbę.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniami :) Tak siedzę z kolegą w pracy i obydwoje byśmy to zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam bułeczkę według twojego przepisu w ten weekend. Wszystkim domownikom strasznie smakowała. Ja buraki piękę w naczyniu żaroodpornym pod pokrywą, też są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ one wyglądają. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Znakomite połączenie. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!