Bajgle z hummusem - składniki na 10 bajgli
10 bajglihummus
1 opakowanie rukoli (250g)
1 duży burak
10 jajek
Buraka kroimy na pół. Nakłuwamy widelcem, zawijamy obie połówki w kawałek folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku przez około 50 minut, aż burak będzie miękki. Studzimy.
Po wystudzeniu obieramy i kroimy każdą połówkę w cienkie plasterki.
Bajgla kroimy na pół. Dolną część bułki smarujemy 2 łyżkami humusu i układamy na niej po 3 plastry buraka. Posypujemy odrobiną soli po wierzchu (pieczony burak ma intensywny smak, sól nie jest więc niezbędna)
Garść rukoli zwijamy i układamy na plastrach buraka. Dłonią delikatnie spłaszczamy liście.
Na teflonową patelnię wbijamy jajko i smażymy je na twardo, aż się zetnie. Posypujemy odrobiną soli.
Jajko delikatnie układamy na rukoli i przykrywamy wierzchem bułki.
Tak przygotowujemy wszystkie pozostałe bajgle.
Ale pysznie u Ciebie Korniczku! Az zaburczalo mi w brzuchu ;)
OdpowiedzUsuńKorniczku, nie linkuje się przepis do bajgli :(
OdpowiedzUsuńmajeczko, to chyba dobrze;)
OdpowiedzUsuńAnonimie, już działa
urzekły mnie :) wizualnie i smakowo :)
OdpowiedzUsuńjakie pożywne i pełnowartościowe!
OdpowiedzUsuńZuza, bardzo się cieszę:)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, a jakie pyszne!;)
wow... ale wypas!
OdpowiedzUsuńtakie śniadanie to ja mogłabym codziennie.
Perfekcyjna kanapka :) Ostatnio mam fazę na pieczone buraki, więc to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, :)
OdpowiedzUsuńwedelko, dzięki!
Fantastyczna kanapka, oczy mi się do niej zaświeciły
OdpowiedzUsuńOlka, piękne dzięki!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. Fit maniacy krzyczeliby z powodu pszennej bułki, ale nie popadajmy w skrajności. :P Zamierzam serwować sobie tę kanapkę od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńskorzytslam z przepisu-smaczne
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńCiekawe jak to smakuje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Chętnie spróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. TO musi byc smakowite
OdpowiedzUsuńZgadzam się w poprzednimi komentarzami. Wygląda baardzo apetycznie. Nic tylko zjeść ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, jajeczko i buraczki też. Zaraz uderzam do kuchni i robię próbę.
OdpowiedzUsuńMniami :) Tak siedzę z kolegą w pracy i obydwoje byśmy to zjedli :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bułeczkę według twojego przepisu w ten weekend. Wszystkim domownikom strasznie smakowała. Ja buraki piękę w naczyniu żaroodpornym pod pokrywą, też są przepyszne.
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńAleż one wyglądają. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie. Pycha :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, że można to tak ciekawie połączyć!
OdpowiedzUsuńMatko jak to przepysznie wygląda... Na szczęście niedługo do domu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! Bardzo apetycznie! Daj jednego :)
OdpowiedzUsuńMi nigdy takie ładne nie wychodzą ale staram się :)
OdpowiedzUsuńIdealny sposób żeby go szybko obudzić :D Podać mężowi na tacy takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuń