Zupa tajska z krewetkami

piątek, 27 lutego 2015

Zupa tajska z krewetkami

Na poprzedni tydzień w moim menu zaplanowana była zupa tajska z krewetkami. Kupiłam wszystkie składniki i byłam pewna, że w lodówce mam jeszcze słoiczek czerwonej pasty curry. Zapewne znacie ten moment, kiedy otwieracie lodówkę/szafkę, by wyjąć składnik, który zawsze toi w tym samym miejscu, ale za miast niego jest... pustka. Tak tez było i u mnie. Ale ze miałam już gotowy bulion i krewetki, postanowiłam obejść brak pasty. Tak też powstała zupa tajska z krewetkami, którą śmiało mogę nazwać awaryjną. Zupa jest ostra, kremowa, znakomicie rozgrzewa i syci. Jeśli nie macie pod ręką bok choy, wybierzcie szpinak, kapustę pekińską czy zblanszowane wcześniej brokuły.
Zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska  - składniki na 2 porcje

2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
łyżka oleju
1/2 łyżki pasty z trawy cytrynowej (lub 1 łodyga świeżej)
1/2 łyżki sambal oelek
1 czubata łyżeczka curry
1/2 puszki mleka kokosowego
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
200 g krewetek
3 kapusty bok choy
1 łyżka sosu rybnego
sok z połowy limonki

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Zupa tajska z krewetkami
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z imbirem i curry, smażymy, ciągle mieszając, przez minutę, a następnie dodajemy pastę z trawy cytrynowej i samba oelek. Smażymy kolejna minutę.

Przyprawy zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wrzucamy oczyszczone krewetki i umyte i pokrojoną na paski szerokości 4 cm kapustę bok choy. Gotujemy 4-5minut, aż krewetki będę gotowe, doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki i podajemy.
Zupa tajska z krewetkami
Zupę tajską można posypać kolendrą lub szczypiorem.

2 komentarze

  1. zdecydowanie moje smaki :) krewetki świeże czy mrożone ?

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchniainspirowananatura, ja miałam zamrożone i rozmroziłam przed dodaniem do zupy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!