Zupa tajska - składniki na 2 porcje
2 ząbki czosnkukawałek imbiru wielkości kciuka
łyżka oleju
1/2 łyżki pasty z trawy cytrynowej (lub 1 łodyga świeżej)
1/2 łyżki sambal oelek
1 czubata łyżeczka curry
1/2 puszki mleka kokosowego
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
200 g krewetek
3 kapusty bok choy
1 łyżka sosu rybnego
sok z połowy limonki
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z imbirem i curry, smażymy, ciągle mieszając, przez minutę, a następnie dodajemy pastę z trawy cytrynowej i samba oelek. Smażymy kolejna minutę.
Przyprawy zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wrzucamy oczyszczone krewetki i umyte i pokrojoną na paski szerokości 4 cm kapustę bok choy. Gotujemy 4-5minut, aż krewetki będę gotowe, doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki i podajemy.
Zupę tajską można posypać kolendrą lub szczypiorem.
zdecydowanie moje smaki :) krewetki świeże czy mrożone ?
OdpowiedzUsuńkuchniainspirowananatura, ja miałam zamrożone i rozmroziłam przed dodaniem do zupy. Smacznego!
OdpowiedzUsuń