Przepis z tego bloga.
Castagnole - składniki na około 25 pączków
300 g mąki pszenne jasnej70 g masła stopionego
60 g cukru
2 jajka
2 łyżki Rakiji lub innej anyżowej wódki
10 g proszku do pieczenia
skórka starta z pomarańczy
olej do smażenia
cukier do obtoczenia
Jajka ubijamy. Dodajemy cukier, cały czas miksując.Wlewamy roztopiony tłuszcz i miksujemy około 2 minut.Wlewamy alkohol oraz dodajemy skórkę z pomarańczy.
Mąkę przesiewamy w proszkiem do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej. Ciasto miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Olej rozgrzewamy w szerokim garnku do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy partiami, po usmażeniu układając je na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe castagnole obtaczamy w cukrze.
Bardzo kuszace Korniczku... :) Chetnie bym zjadla kilka :)
OdpowiedzUsuńtakie też lubię! a kombinacja smakowa faktycznie intryguje bardzo :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis na pączki i fajne fotki
OdpowiedzUsuńmajko, no właśnie, na jednym się nie kończy;)
OdpowiedzUsuńWiewióro, anyżu nie toleruję ale połączenie ze skórką wyszło pyszne
ILoveBake, dzięki