Bajgle - składniki na 17 bajgli
Składniki na zaczyn:
150 g mąki typ 750
150 ml wody
szczypta drożdży suszonych
Składniki na ciasto właściwe:
600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży suszonych
Dodatkowo:
1 łyżka miodu/melasy/golden syropu
jajko
mak i sezam
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce na jednolitą masę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin, by ciasto urosło.
Zaczyn przekładamy do misy miksera i dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego (poza solą). Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita kula. Wsypujemy sól i dalej wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, a po tym czasie do lodówki na 8 godzin.
W każdej z kulek robimy na środku palcem dziurkę i zaczynamy kręcić tak, by bajgiel wirował nam wokół palca, powiększając dziurkę. Układamy bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy miód. Wkładamy bajgle partiami i gotujemy po minucie z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową, układamy na kratce do obcieknięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie obtaczamy wierzch każdego w maku lub sezamie.
Bajgle układamy ponownie na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut, aż bułki zezłocą się. Upieczone bajgle studzimy na kratce.
Wyglądają cudownie! Raz robiłam, pyszne były. :)
OdpowiedzUsuńMajanko, ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńMoni, nooo:)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :) Oczywiście wyglądają lepiej niż te ze sklepu :D
OdpowiedzUsuńChocolate Stop Tempting, dzięki i smacznego!
OdpowiedzUsuń