Bajgle

piątek, 13 lutego 2015

Bajgle

Uwielbiam bajgle! Szczególnie te, na których dużo jest posypki - maku, sezamu, siemienia lnianego, cukru perłowego (w wersji na słodko). I do tego złocista, lekko lśniąca skórka... Tym razem upiekłam bajgle, bo marzyło mi się odtworzenie przepysznej kanapki, którą jadłam w jednej z warszawskich kawiarni. O kanapce więcej będzie niedługo, a teraz zostawiam Was z tym cudem z dziurką! Przepis od Moniki.
Bajgle

Bajgle -  składniki na 17 bajgli

Składniki na zaczyn:
150 g mąki typ 750
150 ml wody
szczypta drożdży suszonych

Składniki na ciasto właściwe:
600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży suszonych

Dodatkowo:
1 łyżka miodu/melasy/golden syropu
jajko
mak i sezam

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce na jednolitą masę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin, by ciasto urosło. 
Bajgle
 Zaczyn przekładamy do misy miksera i dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego (poza solą). Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita kula. Wsypujemy sól i dalej wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, a po tym czasie do lodówki na 8 godzin.

Ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 17 kawałków, a z każdego formujemy kulkę i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką.
Bajgle
W każdej z kulek robimy na środku palcem dziurkę i zaczynamy kręcić tak, by bajgiel wirował nam wokół palca, powiększając dziurkę. Układamy bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy miód. Wkładamy bajgle partiami i gotujemy po minucie z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową, układamy na kratce do obcieknięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie obtaczamy wierzch każdego w maku lub sezamie. 
Bajgle
Bajgle układamy ponownie na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut, aż bułki zezłocą się. Upieczone bajgle studzimy na kratce.

6 komentarzy

  1. Wyglądają cudownie! Raz robiłam, pyszne były. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis :) Oczywiście wyglądają lepiej niż te ze sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chocolate Stop Tempting, dzięki i smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!