Granola bananowa

środa, 11 lutego 2015

Granola bananowa

Muszę przyznać, że granola bananowa zdetronizowała tę dyniową z czekoladą w rankingu na najlepszą granolę. Albo idą łeb w łeb. Ta dzisiejsza jest naprawdę mocno bananowa, żadna to ściema - banany czuć wyraźnie. Idealnie pasują do niej orzechy, świetnie sprawdzi się też drobno posiekana czekolada dodana na koniec pieczenia. Jeśli szukacie granoli idealnej, to właśnie ona!
Granola bananowa

Granola bananowa - składniki

2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka poppingu z amarantusa
1/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka cynamonu
1/4 szklanki oleju
3 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 mocno dojrzały banan

Płatki, popping sezam i orzechy mieszamy w misce. Dodajemy cynamon i dokłądnie mieszamy.
W malakserze miksujemy olej, syrop z agawy, ekstrakt i banana na jednolitą masę.
Granola bananowa
Wlewamy do suchych składników wlewamy masę bananową i mieszamy wszystko, by mokre składniki równomiernie oblepiły suche.
Granola bananowa
Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Rozprowadzamy granolę tak, by równomiernie pokryła powierzchnię blachy.
Granola bananowa
Granolę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, uważając, by jej nie spalić. Co jakiś czas mieszamy składniki, ale delikatnie - im mniej rozmieszana, tym bardziej chrupka i grudkowata granola.
Granola bananowa
Granolę studzimy, kiedy wystygnie przesypujemy do szczelnego pojemnika.

4 komentarze

  1. taka domowa granola to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o granolę to mówię, tak poproszę do każdej wersji! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kingo Łucjo, dzięki

    Magdaleno, o tak!

    RedHead, to tak jak i ja:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!