Muszę przyznać, że zachwyciła mnie też posypka z orzechów laskowych, bułki i tymianku. Jest tak pyszna, że nie można nie podjadać jej po przygotowaniu, a w trakcie gotowania reszty (zapewniam, że całej do tego dania jej nie wykorzystacie, więc co innego można z nią zrobić, jak nie zjeść;)).
Makaron z brokułem - składniki na 2 porcje
30 g orzechów laskowych w skórkach50 g ciabatty lub białej bułki
2 łyżeczki listków tymianku
1 brokuł
2 porcje makaronu orecchiette (może być też inny np. linguini)
1 łyżka masła
1 szalotka
duży ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chilli
10 filecików anchois
3 łyżki białego wina
8 dużych listków bazylii
sól, pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
garść wiórków parmezanu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wysypujemy orzechy i pieczemy przez 10-15 minut, aż skórka się mocno zbrązowi. Przekładamy na ściereczkę i po 5 minutach pocieramy orzechami, by pozbyć się skórki. Obieramy i grubo siekamy.
Ciabattę dzielimy na małe kawałeczki i układamy na blasze. Pieczemy około 10 minut, by bułka wyschła i zezłociła się. Przekładamy do posiekanych orzechów, dodajemy tymianek i dokładnie mieszamy - to będzie nasza posypka do makaronu.
Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki.
W dużym garnku gotujemy makaron al dente.
Kiedy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek oraz pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Smażymy na średnim ogniu, by cebula zeszkliła się.
Dodajemy brokuła oraz grubo pokrojone anchois i smażymy na dużym ogniu. Następnie dolewamy wino i 3 łyżki wody z gotowania makaronu i gotujemy, mieszając, by zredukować sos o 3/4. Dodajemy na patelnię ugotowany makaron, całość mieszamy i doprawiamy przyprawiamy i sokiem z cytryny.
Danie przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną bazylią i orzechową posypką oraz wiórkami parmezanu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!