Granola z pistacjami - składniki
3 szklanki płatków owsianych górskich1/2 szklanki sezamu
1/4 szklaki oleju
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki suszonych moreli
3/4 szklanki pistacji (obranych)
Płatki owsiane i sezam wypujemy do miski. Olej i miód mieszamy w szklance i zalewamy płynem płatki z sezamem. Dokładnie mieszamy, by mokre składniki równomiernie pokryły suche.
Płatki wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 50 minut, co jakiś czas mieszając, by granola równomiernie się zezłociła.
Na 5 minut przed końcem dodajemy do płatków na blachę pokrojone w paseczki morele i posiekane i obrane pistacje. Mieszamy z płatkami i zapiekamy.
Granolę studzimy i przekładamy do szczelnego pudełka.
Ja też uwielbiam te bryłki, smakują jak ciasteczka! Granola idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńmusze wreszcie zrobić domową granolę, obiecuje sobie, obiecuję i nic mi nie wychodzi z tego
OdpowiedzUsuńNatalie, bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńKurczaku, koniecznie zrób, to takie pyszne:)