Chleb tostowy

czwartek, 16 grudnia 2010

Chleb tostowy

Dzisiejszy wypiek wybierała Mama, bo zażyczyła sobie chleb na drożdżach. Wybierała też konkretny przepis. Ostatecznie padło na Liskowy tostowy. Chlebek jest mięciutki, delikatny, neutralny w smaku i długo zachowuje świeżość.

Składniki na 1 bochenek

20 g świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych instant) drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka golden syrup (jeśli nie mamy, można zastąpić miodem)
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny, drobno mielonej
350 g mąki pszennej

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy wodę, miód, syrop, oliwę i sól.
Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Można zagnieść je również mikserem, najlepiej przy pomocy haka.

Przekładamy do miski, przykryć folią i odstawiamy do wyrastania na około 40 minut.
Formę keksową (o długości 26 cm) smarujemy oliwą lub masłem. Wysypujemy tartą bułką/otrębami/makiem.

Przekładamy ciasto do formy, wierzch posypujemy płatkami soli (opcjonalnie). Odstawiamy, by jeszcze podrosło (około 30 minut).

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy chleb i pieczemy około 30-35 minut.

Studzimy na kuchennej kratce.

9 komentarzy

  1. Cieszę się, że z mojego repertuaru. I cieszę się dodatkowo, że taki udany :) Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące, że długo zachowuje świeżość! Zawsze myślałam, że tego typu chleby szybko się starzeją... :)

    Ściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość często robie ten chleb, moja Rodzinka bardzo go lubi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lisko, mama była przeszczesliwa że wreszcie jest chlebek na drożdżach a nie zakwasowiec, no i że taki smaczny:)

    Oliwko, też byłam zdziwiona, ale jakby co zawsze go mozna myk do tostera i zobie grzaneczki zrobić:)

    Wielgasiu, nie dziwię się, nam też bardzo smakował:)

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia... ;]
    te kanapeczki wyglądają ponętnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny ten chlebek Korniczku! A na nim przepyszny dżemik widzę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmelitko, dzięki!

    Majanko, a dżemik wiśnia z cynamonem, domowy, obłęd:) a z kromeczką chleba to podwójny obłęd.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chodzi za mną już od dawna taki tostowy chleb :)
    może za Twoim przykładem skuszę się na przepis Liski?
    wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Amarantko, polecam, bo nie można mu sie oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!