Bananella

wtorek, 14 grudnia 2010

Bananella

Czyli dżem bananowo-czekoladowy z kardamonem autorstwa Komarki. Ja sprezentowałam go bratu na urodziny, bowiem i czekoladę, i banany lubi bardzo. Zapewniam, że krem znika szybciej niż można się spodziewać. A najlepiej smakuje wyjadany palcem prosto ze słoika:)

Składniki na 1 słoiczek

2 bardzo dojrzałe banany,
1/2 szklanki cukru,
50 g czekolady deserowej (ok. 70%),
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy,
1/2 łyżeczki kardamonu

Banany kroimy w kawałki i wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzewamy w rondelku i dusimy około 5-7 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się, po czym miksujemy wszystko blenderem na gładki krem.

Przekładamy do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia.

Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

20 komentarzy

  1. robiłam i to jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne połączenie smaków. lubiane chyba przez wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, i przy okazji wegański! wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. chantel, pyszności!

    Nino, oj tak,ambrozja:)

    Asiejko, ja znam takich co nie lubią:)

    icantbelieveistvegan, koniecznie,krem jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. O taaak, on jest pyszny :) Robiłam go juz dwa razy. Bardzo nam smakuje.
    Piękna fota !
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny! Też go kiedyś u siebie robiłam i znów zrobię, bo smakuje cudownie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, ja po wrzuceniu na bloga mam zamówienia od znajomych na niego:) dziękuję!

    Aniu, pyszny, Komarka to ma łeb, a raczej język!:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. oj na pewno jest pyszny! zjadłabym z nim naleśnika...mmm

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że nie mam urodzin w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie tam - trzy tygodnie! U mnie bez wątpienia zniknąłby tego samego dnia, w którym został przygotowany. ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... pysznosci:)
    mam ten przepis jeszcze w "do zrobienia":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu, pyszny to za mało powiedziane:)

    Kabamaigo, bez urodzin też da się zrobić:)

    Oliwko, no tak,też uważam że ten dopisek jest zbędny:)

    Ago, to szybciorem, bo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności, a u mnie w kuchni bananów i czekolady pod dostatkiem...

    OdpowiedzUsuń
  14. Lo, zazdroszczę, u mnie zapasy czekolady wyjedzone co do kosteczki:)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłbym taki dżemik, oj chyba będę musiał przyrządzić...Ciekawe połączenie smaków a zdjęcie apetyczne.... Mmmmmmm A może koleżanka mi zrobi?:P

    OdpowiedzUsuń
  16. Jędrku, a rączek to nie masz?;) bo z tego co wiem w kuchni radzisz sobie całkiem nieźle, więc przygotowanie tego kremu nie będzie problemem, przyjemnością wręcz, zapewniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak zgodzę się z tym ze mam raczki i w kuchni sobie radzę, ale miło by było gdybyś mi zrobiła, to na pewno by smakowało niesamowicie, inaczej...

    OdpowiedzUsuń
  18. Jędrku, zobaczymy co da się zrobić;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!