Siedzieliśmy sobie w kawiarnio-księgarni Tertulia w Katanii, ciesząc się słońcem, gdy na stół wjechały 2 porcje sernika. Na pytanie z czego zrobiona jest masa serowa pan kelner/kucharz/właściciel wyśpiewał mi cały przepis:) Zamieniłam tylko sos na wiśniowy, żeby było bardziej kwaskowato, choć można go zrobić też z jagód czy malin. Bardzo go polecam, jest przepysznie kremowy.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
200 g ciastek digestive
80 g roztopionego masła
500 g serka mascarpone
150 g serka philadelphia
2 łyżki cukru pudru
450 g wydrylowanych świeżych wiśni (lub mrożonych)
200 g ciastek digestive
80 g roztopionego masła
500 g serka mascarpone
150 g serka philadelphia
2 łyżki cukru pudru
450 g wydrylowanych świeżych wiśni (lub mrożonych)
2 łyżki cukru
niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciastka miksujemy z masłem, by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy na wyłożony folią aluminiową spód tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Wiśnie wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem. Dusimy około 15 minut, by puściły sos. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kilkoma łyżeczkami wody, dodajemy do wiśni i mieszając gotujemy kilka minut na małym ogniu, by sos zgęstniał. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekładamy na masę serową. Wstawiamy sernik do lodówki i trzymamy go w niej do momentu podania.
teraz ten przepis będzie Ci się pewnie miło kojarzył. z konkretną sytuacją i osobą. miło. i smacznie.
OdpowiedzUsuńcudenko! i bez zelatyny! zapisuje sobie! :-)
OdpowiedzUsuńOoo ale wspaniały! I do tego nieskomplikowany. Już wiem, jaki będzie sernik czerwcowy ;)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też sernik, ale z czekoladą (Zapraszam). Pozdrawiam.
zdradzili ci taką tajemnicę? :]
OdpowiedzUsuńKremowo -owocowo <3 Ślicznie ten sos sobie spływa.
No nie.. Pisałaś kiedyś, że nie przepadasz za sernikami..za to każdy, który robisz jest taki genialny, że brak mi słów.. Ten, to po prostu zakrawa o jakieś dzieło sztuki.. Piękny.. I musi być wyborny.. Kradnę przepis;))
OdpowiedzUsuńOh tak sernik z wisniami, to musi byc pyszne! dodaje do ulubionych dzis i z pewnoscia niedlugo zrobie, mniam :)
OdpowiedzUsuńTa polewa ... no aż mam ochotę złapać za łyżeczkę i złapać spływająca kropelkę. Ślicznie Ci wyszedł ten serniczek!
OdpowiedzUsuńAsiejko, bardzo dobre wspomnienia wpadają mi do głowy podczas jedzenia tego sernika:)
OdpowiedzUsuńCudawianki, cieszę się i pozdrawiam!
Usagi, byłam, widzałam, Twój sernik robi wrażenie!
Cukrowa wróżko, co najlepsze on wyklepał z głowy nawet proporcje składników!
Spencerze, bardzo dziękuję za to, co napisałeś! Kradnij, kradnij, bo warto:)
Marto, cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował:)
Macierzanko, bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTa wiśniowa polewa... poezja!
Swoją drogą - bardzo miła osoba musiała być z tego kelnera/kucharza/właściciela. Rzadkością jest chyba, żeby restauracje/kawiarnie tak chętnie dzieliły się swoimi tajemnicami. ;)
Pozdrawiam!
No nie! To tortura - móc patrzeć, a nie móc zjeść! Wiem, wiem, można upiec samemu, a u mnie już tyle planów kuchennych, nic - trzeba będzie je "przeplanować"!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wow, ale obłęd! jak z mascarpone, to na bank bardzo kremowy, mmmm
OdpowiedzUsuńOliwko, smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńMnie też zaskocztła jego chęć przekazywania swoich przepisów, ale bardzo mnie to ucieszyło:)
Pozdrawiam:)
Anno-Mario, i ja cały czas mam jakieś zmiany w swoich planach kuchennych, bo jak się znajdzie coś smakowitego, to nie można odpuścić:)
Gwiazdko w kuchni, pyszny jest!
Zapisuję, przecież to niebo w gębie
OdpowiedzUsuńKabamaigo, mam nadzieję, że posmakuje:)
OdpowiedzUsuńTaki przepis ze wspomnieniem w pakiecie jest najcenniejszy. Do tego zapowiada się niezwykle smakowicie. Czas znowu kupić ser.
OdpowiedzUsuńLo, w pełni się zgadzam, z każdym kęsem wracają miłe chwile.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
łohooooł - to coś dla mnie!!!!! :))
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że wpadnie Ci w oko. A jest tak banalny, że możesz go sam zrobić:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, serniki na zimno to bardzo smaczne rozwiązanie na lato:)
OdpowiedzUsuń