Sernik na zimno z sosem wiśniowym

niedziela, 23 maja 2010

Sernik na zimno z sosem wiśniowym

Siedzieliśmy sobie w kawiarnio-księgarni Tertulia w Katanii, ciesząc się słońcem, gdy na stół wjechały 2 porcje sernika. Na pytanie z czego zrobiona jest masa serowa pan kelner/kucharz/właściciel wyśpiewał mi cały przepis:) Zamieniłam tylko sos na wiśniowy, żeby było bardziej kwaskowato, choć można go zrobić też z jagód czy malin. Bardzo go polecam, jest przepysznie kremowy.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

200 g ciastek digestive
80 g roztopionego masła
500 g serka mascarpone
150 g serka philadelphia
2 łyżki cukru pudru
450 g wydrylowanych świeżych wiśni (lub mrożonych)
2 łyżki cukru
niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciastka miksujemy z masłem, by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy na wyłożony folią aluminiową spód tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

W mice mieszamy mascarpone z philadelphią i cukrem pudrem. Wykładamy na ciasteczkowy spód, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Wiśnie wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem. Dusimy około 15 minut, by puściły sos. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kilkoma łyżeczkami wody, dodajemy do wiśni i mieszając gotujemy kilka minut na małym ogniu, by sos zgęstniał. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekładamy na masę serową. Wstawiamy sernik do lodówki i trzymamy go w niej do momentu podania.

20 komentarzy

  1. teraz ten przepis będzie Ci się pewnie miło kojarzył. z konkretną sytuacją i osobą. miło. i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudenko! i bez zelatyny! zapisuje sobie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo ale wspaniały! I do tego nieskomplikowany. Już wiem, jaki będzie sernik czerwcowy ;)

    U mnie dzisiaj też sernik, ale z czekoladą (Zapraszam). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. zdradzili ci taką tajemnicę? :]
    Kremowo -owocowo <3 Ślicznie ten sos sobie spływa.

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie.. Pisałaś kiedyś, że nie przepadasz za sernikami..za to każdy, który robisz jest taki genialny, że brak mi słów.. Ten, to po prostu zakrawa o jakieś dzieło sztuki.. Piękny.. I musi być wyborny.. Kradnę przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh tak sernik z wisniami, to musi byc pyszne! dodaje do ulubionych dzis i z pewnoscia niedlugo zrobie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta polewa ... no aż mam ochotę złapać za łyżeczkę i złapać spływająca kropelkę. Ślicznie Ci wyszedł ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiejko, bardzo dobre wspomnienia wpadają mi do głowy podczas jedzenia tego sernika:)

    Cudawianki, cieszę się i pozdrawiam!

    Usagi, byłam, widzałam, Twój sernik robi wrażenie!

    Cukrowa wróżko, co najlepsze on wyklepał z głowy nawet proporcje składników!

    Spencerze, bardzo dziękuję za to, co napisałeś! Kradnij, kradnij, bo warto:)

    Marto, cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Macierzanko, bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie!
    Ta wiśniowa polewa... poezja!

    Swoją drogą - bardzo miła osoba musiała być z tego kelnera/kucharza/właściciela. Rzadkością jest chyba, żeby restauracje/kawiarnie tak chętnie dzieliły się swoimi tajemnicami. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. No nie! To tortura - móc patrzeć, a nie móc zjeść! Wiem, wiem, można upiec samemu, a u mnie już tyle planów kuchennych, nic - trzeba będzie je "przeplanować"!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, ale obłęd! jak z mascarpone, to na bank bardzo kremowy, mmmm

    OdpowiedzUsuń
  13. Oliwko, smakuje jeszcze lepiej:)
    Mnie też zaskocztła jego chęć przekazywania swoich przepisów, ale bardzo mnie to ucieszyło:)

    Pozdrawiam:)

    Anno-Mario, i ja cały czas mam jakieś zmiany w swoich planach kuchennych, bo jak się znajdzie coś smakowitego, to nie można odpuścić:)

    Gwiazdko w kuchni, pyszny jest!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisuję, przecież to niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  15. Kabamaigo, mam nadzieję, że posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki przepis ze wspomnieniem w pakiecie jest najcenniejszy. Do tego zapowiada się niezwykle smakowicie. Czas znowu kupić ser.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lo, w pełni się zgadzam, z każdym kęsem wracają miłe chwile.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. łohooooł - to coś dla mnie!!!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiedziałam, że wpadnie Ci w oko. A jest tak banalny, że możesz go sam zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  20. jakie pyszności, serniki na zimno to bardzo smaczne rozwiązanie na lato:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!