Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

piątek, 30 kwietnia 2010

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Miałam przygotować wegetariański pasztet na Wielkanoc, ale zabrakło mi czasu. Potem planowałam przygotować hummus, ale nie spodziewałam się wielu jego amatorów w moim domu. Ten pasztet powstał spontanicznie i w wersji freestyle'owej, bez przepisu. A to raczej rzadko mi się zdarza - Mama zawsze się śmieje, że kurczowo trzymam się przepisów. Pasztet nie jest suchy, nie rozpada się, a pomidory nadają mu dodatkowy smak.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidoramiPasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami - składniki na foremkę o wymiarach 7x20 cm

1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
2 duże ząbki czosnku
sok z 1 małej cytryny
5 łyżek pasty tahini
1 łyżeczka soli
kilka połówek suszonych pomidorów z oleju
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
szczypta papryki słodkiej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz do smaku

Ciecierzycę moczymy przez noc, zmieniając wodę kilka razy. Po namoczeniu gotujemy cieciorkę do miękkości, dolewając wody (ciepłej), gdy warzywa wchłoną płyn. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy ciecierzycę wraz z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy pastę tahini. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy posiekane pomidory, mieszamy.
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Do gotowej masy dodajemy jajka i bułkę tartą oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą foremki. Pieczemy 40-50 minut (pasztet powinien zrumienić się z wierzchu a wbity w niego patyczek wyjść suchy) w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!