Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami - składniki na foremkę o wymiarach 7x20 cm
1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy2 duże ząbki czosnku
sok z 1 małej cytryny
5 łyżek pasty tahini
1 łyżeczka soli
kilka połówek suszonych pomidorów z oleju
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
szczypta papryki słodkiej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
Ciecierzycę moczymy przez noc, zmieniając wodę kilka razy. Po namoczeniu gotujemy cieciorkę do miękkości, dolewając wody (ciepłej), gdy warzywa wchłoną płyn. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia.
Miksujemy ciecierzycę wraz z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy pastę tahini. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy posiekane pomidory, mieszamy.
Do gotowej masy dodajemy jajka i bułkę tartą oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą foremki. Pieczemy 40-50 minut (pasztet powinien zrumienić się z wierzchu a wbity w niego patyczek wyjść suchy) w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!