Ptysie z truskawkami i kremem karmelowo-czekoladowym

czwartek, 26 czerwca 2014

Ptysie z truskawkami i kremem karmelowo-czekoladowym

Ptysie z truskawkami i kremem, czyli do czego wykorzystałam krem karmelowo-czekoladowy. Obiecałam Wam w tamtym wpisie, że pokażę, do czego go zużyłam (no dobra, musiałam przygotować jeszcze jeden słoiczek, bo pierwszy wyjadłam łyżeczką do dna) i dziś efekt mojej pracy. Wyszło pysznie, truskawki świetnie pasują do kremu, a jego aksamitna konsystencja idealnie współgra z chrupkością ciasta ptysiowego. Dawno nie jedliśmy tak smacznego deseru i muszę przyznać, że wszystkie ptysie znikneły w oku mgnienia.
ptysie z kremem, ptysie, ptysie z truskawkami, ptysie z kremem czekoladowym
Składniki na około 16 małych ptysiów 

 Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
125 g masła
 1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Składniki na krem:
słoiczek kremu karmelowo-czekoladowego
1 opakowanie mascarpone

Dodatkowo:
16 dużych truskawek
cukier puder

 Do garnka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Gotujemy na średnim ogniu, by masło roztopiło się, zanim mleko zacznie wrzeć. Kiedy mleko będzie się gotować, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę. Mieszamy całość drewnianą łyżką, by składniki połączyły się w kulę. Cały czas mieszając, gotujemy, by ciasto zaczęło się błyszczeć. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
ptysie z owocami, ptysie z kremem, ptysie z truskawkami, ptysie
Kiedy ciasto wystygnie, zaczynamy miksować ciasto, dodając stopniowo jajka - kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z ciastem. Gotowe ciasto powinno być sztywne, po przecięciu go na pół szpatułką, nie powinno się zlać.

Ciasto przekładamy do tylko z końcówką gwiazdka i wyciskamy ptysie o średnicy około 5cm, zostawiając między nimi odstęp.

Ptysie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Studzimy na kratce a ostudzone przekrawamy na pół i nadziewamy.
ptysie z truskawkami, ptysie z owocami, ptysie z kremem, krem karmelowo-czekoladowy
Przygotowany krem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż nabierze płynnej konsystencji. Mascarpone ubijamy i cały czas miksując, wlewamy do niego krem. Ubijamy na puszystą masę.

 Truskawki kroimy na plastry i układamy na dolnej części ptysiów. Na truskawki nakładamy krem (warto przełożyć go do rękawa i wyciskać z końcówka gwiazdka). Na wierzch kładziemy górną część ptysia i lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem. Ptysie z truskawkami i kremem podajemy od razu lub schłodzone, ale warto zjeść je szybko, by ciasto nie namiękło i nie zwilgotniało, bo straci chrupkość.


2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!