To już ostatnia szparagowa propozycja w tym sezonie - stir fry z kaszą jaglana i szparagami. Kolorowe danie inspirowane wschodnimi technikami gotowania - inspirowałam się smażonym ryżem z jajkiem i metoda smażenie stir fry. Dodałam do tego 'nasze" dodatki i wyszedł całkiem udany wielokulturowy miks. Jeśli nie przepadacie za jaglanka, spokojnie można wykorzystać zamiast niej ryż, można też zmienić dodatki.
Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 marchewki
1/2 średniej cukinii
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 dymka ze szczypiorkiem
sos tamari
1 jajko
Kaszę płuczemy i prażymy w suchym garnku przez 3 minuty. Zalewamy 1.5 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn.
Usuwamy zdrewniałe końce ze szparagów i kroimy je na 3cm kawałki.
Cebulkę kroimy w cienkie krążki, szczypiorek siekamy.
Marchewki obieramy, a następnie obieraczką kroimy we wstążki. Każdą wstążkę kroimy wzdłuż na pół.
Cukinię kroimy na pół wzdłuż i kroimy w półplasterki.
W woku rozgrzewamy olej i przesmażamy przeciśnięty czosnek z imbirem. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę i smażymy kolejną minutę. Wrzucamy szparagi i smażymy, często mieszając, przez 4 minuty. Dodajemy marchewkę i cukinię i smażymy kolejne 3 minuty.
Na patelnię wlewamy sos tamari - około 2 łyżek i mieszamy. Chwilę smażymy, by sos odparował i dodajemy na patelnię roztrzepane jajko. Smażymy około minuty.
Danie posypujemy szczypiorkiem i przekładamy na talerze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
świetny pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńPięęękne to! :)
OdpowiedzUsuńJustyno, dzięki!
OdpowiedzUsuńOpalanko,i zdrowe do tego:)