Ta sałatka ryżowa z łososiem gości w moim jadłospisie od kilkunastu miesięcy, jednak jakoś wcześniej nie udawało mi się jej sfotografować, bo znikała za szybko. Tym razem się zawzięłam, przygotowałam porcję więcej, specjalnie, by móc się z Wami nią podzielić (i tak zniknęła zaraz po zdjęciach w niewyjaśnionych okolicznościach). Danie jest banalnie proste, ale niezmiernie kolorowe. I ten groszek cukrowy... cudo! Ja lubię jeść sałatkę zaraz po przygotowaniu, lekko ciepłą, ale na zimno też daje radę. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na 2 porcje
360 g filetu z łososia ze skórą
3 łyżki sosu tamari
1 marchewka
125 g groszku cukrowego
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
100 g ryżu Tricolore Sonko
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka octu ryżowego
Łososia myjemy, polewamy 2 łyżkami sosu tamari, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 175 stopni (czas pieczenia zależy od grubości filetu).
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
Na suchej patelni prażymy sezam.
Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy marchewkę. Smażymy 2 minuty, następnie dodajemy groszek cukrowy i smażymy minutę. Wlewamy 1 łyżkę sosu tamari, sos rybny i ocet, chwile przesmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w plasterki. Mieszamy, wrzucamy ryż i podzielonego na kawałki upieczonego łososia Całość mieszamy, by składniki połączyły się.
Do dania wsypujemy sezam i drobno pokrojony szczypiorek. Mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy od razu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
ps. piękne zdjęcia, będę tu częściej zaglądać:)
OdpowiedzUsuńMarcela, bardzo dziękuję i zapraszam:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Ale: czy można czymś zastąpić sosy tamari i ostrygowy? Narobiłaś mi smaku, a tu braki w zaopatrzeniu :)
OdpowiedzUsuńEdyto, dzieki!
OdpowiedzUsuńMkr, tamari mozna jasnym sojowym ostatecznje, ale z ostrygowym juz bedzie problem
Bardzo smacznie wygląda ta sałatka. !:)
OdpowiedzUsuńMajanko, dzięki:)
OdpowiedzUsuń