Puszysta, lekka frittata ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami, czyli świetna propozycja na śniadanie obiad czy kolację. Ten omlet jest niesamowicie puszysty, dzięki ubiciu oddzielnie białek. świetnie smakował będzie też ze słodkimi dodatkami, owocowymi musami czy domowa konfiturą. Moja dzisiejsza propozycja to klasyczne caprese wzbogacone o obowiązkowe o tej porze roku szparagi;)
Składniki na 2 porcje
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 szalotka
150 g pomidorków koktajlowych
100 g Mozzarelli
4 żółtka
6 białek
łyżka posiekanych listków bazylii
sól i pieprz do smaku
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 3 cm kawałki.
Szalotkę siekamy w małą kostkę.
Mozzarellę rwiemy na małe kawałki.
1/4 pomidorków kroimy na połówki, resztę zostawiamy w całości.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy szalotkę i dodajemy szparagi. Smażymy przez 4-5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
W dużej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy szparagi z cebulką, pomidorki w całości, mozzarellę i bazylię. Mieszamy delikatnie, doprawiamy sola i pieprzem.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy szparagi, rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wlewamy omlet, zmniejszamy ogień, a wierzch omletu posypujemy połówkami pomidorków. Omlet smażymy przez 3 minuty, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 155 stopni (termoobieg).
Omlet podajemy od razu z ulubioną sałatka lub bazyliowym pesto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Śniadanie mistrzów!
OdpowiedzUsuńKatarzynko, nooo:)
OdpowiedzUsuń