Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

To już ostatnie dyniowe chwile. Łapię je między innymi tą smakowitą, kojąca zupą dyniową z mleczkiem kokosowym. Delikatna dzięki mleczku, ale i rozgrzewająca dzięki chilli i paście curry. Wszystko łączy się w wyśmienitą kompozycję smaków, a jeśli weźmie się pod uwagę kolor zupy, trzeba uznać, że to danie idealne na jesień.
Składniki na 4 porcje

600 g dyni (waga po oczyszczeniu)
1 mała cebula
1/2 papryczki chilli
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
450 ml bulionu
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz do smaku

Dynię kroimy na małą kostkę - jeśli wybierzecie odmianę hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skórki.

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy w dużym garnku, aby się zeszkliła. Dodajemy pokrojoną w półplasterki papryczkę chilli i smażymy kolejną minutę. Następnie dodajemy pastę curry, mieszamy, by połączyła się ona z cebulą i papryczkami.
Do garnka wrzucamy dynię, dobrze mieszamy i zalewamy całość bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15-20 minut.

Po tym czasie dynia powinna zmięknąć, a część płynu odparować. Garnek zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na krem. Ponownie wstawiamy garnek na gaz i gotujemy. Wlewamy do zupy mleczko kokosowe i sok z limonki, doprawiamy do smaku.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!