Muszę Wam coś wyznać - pierogi z kapustą i grzybami to moja miłość! I chyba zrobiłam ostatnio pierogi idealne. Przepis na nie znajdziecie poniżej - farsz, to pokazywana wcześniej kapusta z grzybami, przepis na ciasto pochodzi z warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Ciasto jest elastyczne, można rozwałkować je cienko i nic się nie rwie, a ciasto jest bogate w smaku i teksturze. Świetnie smakują z wody, choć ja uwielbiam pierogi odsmażane. Jeśli szukacie przepisu na ciasto na pierogi, ten warto wypróbować.
Składniki na około 40 pierogów
Składniki na ciasto:
375 g mąki pszennej
150 ml wody
75 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
400 g kapusty kiszonej
20 g suszonych borowików
350 ml wody
1 nieduża marchewka
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
1 cebula
1 łyżka oliwy
3 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania farszu, najlepiej zrobić to 1-2 dni przed lepieniem pierogów. Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą (200 ml) i moczymy kilka godzin
lub przez noc. Potem gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną - około 20
minut. Odcedzamy na sicie, zachowując wywar. Grzybki kroimy na mniejsze
kawałki.
Kapustę przekładamy na sito i dobrze płuczemy pod zimną wodą, by pozbyć
się kwasu i goryczki. Kroimy drobniej i przekładamy do garnka. Zalewamy
wywarem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Gotujemy na dużym ogniu około 10 minut. Dodajemy grzyby.
W międzyczasie marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Dodajemy do garnka z kapustą, ogień zmniejszamy do małego, przykrywamy
pokrywką i gotujemy, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając. W
trakcie gotowania woda wyparuje, należy więc stopniowo dolewać pozostałe
100 ml. Gotowanie kapusty powinno zająć około 40 minut, można podzielić
pracę na dwa dni, by smaki mogły się przegryźć.
Kiedy kapusta będzie już miękka, siekamy drobno cebulę i szklimy ją na
oliwie. Dodajemy do kapusty, mieszamy, dusimy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy kapustę sosem sojowym i pieprzem w razie potrzeby.
Przygotowanie ciasta -mąkę siekamy z masłem i dodajemy stopniowo jajko, żółtka, sól i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Gotowe ciasto wałkujemy na placek grubości 1-2 mm. Wycinamy kółka szklanką, napełniamy farszem, sklejamy.
Pirogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną. Możemy także odsmażyć je na odrobinie tłuszczu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
SĄ WSPANIAŁE! :)
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT! :*
Robiłam dziś. Uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńMoja ukochane danie.
OdpowiedzUsuńMarta cudownych, ciepłych Świąt Bożego Narodzenia.
Saro, pięknie dziękuję. Wesołych i smacznych:)
OdpowiedzUsuńMadziu, ja też:)
Karola, wszystkiego dobrego dla całej Twojej rodziny!
Pierogi z kapustą to tez moja miłość :)
OdpowiedzUsuńMarta wszystkiego naj życzę na święta
Alu, dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń