Składniki na 3-4 porcje
225 g czerwonej soczewicy (suchej)
100 g białego ryżu długoziarnistego
1 litr bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
1 por, pokrojony w plasterki
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1 czerwona papryka
100 g małych różyczek brokuła
8 mini kolb kukurydzy
100 g zielonej fasolki szparagowej, pociętej na kęs
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
1 1/2 łyżeczki kuminu
1 1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól i pieprz do smaku
Ryż i wino wlewamy do gorącego bulionu i gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy do ryżu soczewicę, pokrojonego pora, zmiażdżony czosnek, pomidory, różyczki brokuła, pokrojoną w cieknie paski paprykę, kukurydzę fasolkę szparagową i przyprawy. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15-20 minut, by warzywa były miękkie, ale wciąż jędrne.
225 g czerwonej soczewicy (suchej)
100 g białego ryżu długoziarnistego
1 litr bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
1 por, pokrojony w plasterki
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1 czerwona papryka
100 g małych różyczek brokuła
8 mini kolb kukurydzy
100 g zielonej fasolki szparagowej, pociętej na kęs
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
1 1/2 łyżeczki kuminu
1 1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól i pieprz do smaku
Ryż i wino wlewamy do gorącego bulionu i gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy do ryżu soczewicę, pokrojonego pora, zmiażdżony czosnek, pomidory, różyczki brokuła, pokrojoną w cieknie paski paprykę, kukurydzę fasolkę szparagową i przyprawy. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15-20 minut, by warzywa były miękkie, ale wciąż jędrne.
Dodajemy posiekane listki bazylii, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze kumin, chilli lub garam masalę.
Podoba mi sie:)
OdpowiedzUsuńPycha, mam tą ksiązkę i wiem, ze danie pyszne i ma w sobie wszystko czego nam potrzeba.
OdpowiedzUsuńTeż mam tę książeczkę, że też przeoczyłam tę potrawę. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko, bardzo polecam, bo choć sporo skladników, to robi się to danie całkiem szybko a smakuje przepysznie!
OdpowiedzUsuńKingo, jest świetne, potwierdzam:)
Mopsie, a to radzę wypróbować:)
zdrowo i pysznie! idealnie na poświąteczne obiady :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńpzdr:*
Paulo, na poświąteczne i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńMałgo, a to cieszę się bardzo!
Prze apetyczne zdjęcia!!! musi być to rewelacyjne danie :)
OdpowiedzUsuńprzez prawie 5 lat nie jadłam mięsa, więc mam w zanadrzu sporo przepisów bezmięsnych, ale jakoś rzadko do nich sięgam, bo mój Łasuch na słowo "kurczak" dostaje dreszczy rozkoszy :) co do Twojego przepisu to uwielbiam takie wielowarzywne wariacje, a te mini kolby kukurydzy należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, mi bardzo smakowało, ale ja ogólnie takie kleiste z soczewicą lubię. dziękuję!
OdpowiedzUsuńOlu, ja póki co 7 lat nie jem i na słowo "kurczak" raczej odwracam się na pięcie;)
bardzo dziękuję!
Bardzo uroczo wyglądają te kolby kukurydzy. I w ogóle całe danie zapowiada się bardzo, bardzo smakowicie. :))
OdpowiedzUsuńMniam, jakie fajne! :)) Podoba mi się,jest kolorowo i apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa tam jestem mieskożerna, ale taki ze mnie stwór, że kocham wszystko co zielone, ubóstwiam wręcz, a więc danie warzywne jest jak najbardziej w moim guście:))
Ostatnio często takie dania zajadam - Twoje bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zay, o tak, często je kupuje, bo lubię bardziej na nie patrzeć niż jeść;)
OdpowiedzUsuńjest smakowite!
Majanko, bardzo się cieszę, że Ci się podoba:)
Anno-Mario, cieszę się!
Lubi to! :)
OdpowiedzUsuńMałgorzato, cieszę się!
OdpowiedzUsuń