Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

Gdy rok temu zobaczyłam tego mazurka u Spencera, wiedziałam, że muszę go zrobić. Więc w tym roku pojawił się i u mnie. Dla mnie to kwintesencja pyszności - uwielbiam marcepan, migdały, żurawiną też nie pogardzę. Jest pyszny, dla mnie na święta wystarczy tylko to:) Zmieniłam tylko ciasto, używając tego z przepisu Rouxa.

Wesołego Jajka!
Składniki na formę 21x36cm

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
200 g masła, pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru, przesianego przez sitko
szczypta soli
2 żółtka
Składniki na masę:
250 g marcepanu
200 g mielonych migdałów
200 g masła
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki
150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
garść płatków migdałowych do ozdoby
cukier puder do posypania

Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie. Wrzucamy do niego masło, wsypujemy cukier i sól. Czubkami palców mieszamy masło z cukrem i solą, następnie dodajemy żółtko i wyrabiamy delikatnie czubkami palców. Po trochu zagarniamy mąkę do środka i wyrabiamy czubkami palców do otrzymania jednolitego ciasta. Dłonią ugniatamy je, aż będzie całkiem gładkie, wałkujemy na prostokąt, przekładamy do formy i dziurkujemy widelcem.

Wylepioną formę wstawiamy do zamrażarki na 15 minut, aby ciasto mocno się schłodziło. Spód mazurka pieczemy15 minut w 180 stopniach.

W misce mieszamy bardzo dokładnie rozpuszczone masło, jajka, mąkę, suszone owoce żurawiny zmielone migdały. Na upieczone, jeszcze ciepłe ciasto wykładamy starty na grube wiórki marcepan i wylewamy masę migdałową. Ciasto posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy około 45 minut. Po wystawieniu i wystudzeniu mazurka posypujemy cukrem pudrem.

33 komentarze

  1. fajny mazurek :) Wesołych Świąt!

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się cieszę, że Ci posmakował:)) Patrzę na te Twoje pyszne fotki i wręcz czuję znowu na języku ten wspaniały, bogaty smak.. Masz rację: na święta ten mazurek w zupełności by wystarczył:))
    Wesołych świąt Korniku:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja go muszę zrobić. Choćby po świętach. Korniku, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny pyszny mazurek. A u mnie mazurka niet :))

    Spokojnych i udanych Swiat Korniczku. I oczywiscie mokrego Dyngusa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek z marcepanem - to musi być coś wspaniałego!
    Radosnych Świąt Korniczku:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebieska Pistacjo, wielkie dzięki!
    Również wszystkiego dobrego:)

    Spencerze, cały rok czekałam na tego mazurka i sie nie zawiodłam:) Jest pyszny, dziękuję za przepis!
    Wesołych Świąt, chłopaku!

    Lo, zrób, zrób, dla mnie to pyszne smaki!
    Dużo radości i usmiechu dla Was na ten świąteczny czas!

    Majeczko, ale masz za to pyszny sernik, a ja sernika nie:) jakaś wymianka?;)
    Wszystkiego dobrego!

    Majanko, jest! już mnie brzucho boli z przejedzenia;)
    Rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. z marcepanem, więc musi byś boski! :)
    pozdrawiam i życzę radosnych i spokojnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Marta ty to zawsze coś ciekawego wynajdziesz, świetny ten mazurek
    a przy okazji Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  9. Korniu! Ja jestem wielką miłośniczka mazurków i ten bardzo mi się podoba!
    Radosnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, marcepan i żurawina to moje smaki. No i ciasto wg Rouxa ... ;)
    Ja właśnie podjadam sernik, ale mimo później pory i kawałek mazurka zjadłabym !

    Cudownych i pysznych Świąt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. w przeciągu ostatnich kilku dni na blogach zapanowało mazurkowe szaleństwo, ale mnie najbardziej podobają się takie, o których nigdy wcześniej słyszałam (bo ile może być przepisów na mazurek z kajmakiem?), a ten marcepanowy do nich się zalicza, zastanawiam się tylko, czy wytrzymam do następnych świąt, żeby go upiec ;p

    (a u mnie za to sernik, który piekłyście z Holgą, jest rewelacyjny!;p)

    Wesołych i smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu, jest:)
    Wesołych!

    Aluś, co tam mój jednen, ja to pędzę Twoje mazurki podziwiać:)
    Dziękuję i wzajemnie!

    Anno-Mario, bardzo się cieszę!
    Samych Wspaniałości na te Święta!

    Holgo, hah, ja mimo późnej pory własnie pożarłam kolejny kawałek mazurka, choć sernikiem bym nie pogardziła.
    Wszystkiego Pięknego!

    M., ja czekałam rok i z jednej strony żałuję, bo jest przepyszny, ale z drugiej... warto było narobić sobie smaka:)
    Bardzo się cieszę, że sernik smakuje!

    Wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, Korniczku, że Ty tego Roux-a darzysz szacuneczkiem;)
    Piękna płynącego z tajemnicy Wielkiej Nocy dla Ciebie i całej Rodzinki:). I siły do wszystkiego, chociaż... z tego, co tu widzę i oglądam, to siłę Ty masz;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pysznie..
    pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapowiada się rewelacyjnie :) moje smaki :) Wesołych Świat Ci życzę i pysznego mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekny! Uwielbiam marcepanowe wypieki :)

    Radosnych i pogodnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mazurek wspaniały!
    WESOŁYCH SWIĄT:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Najsowy mazurek :D Za rok muszę w końcu jakiś skombinować.. i paschę :)

    Wspaniałych i kolorowych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Korniczku, korzystając z chwili oddechu od Wielkanocnych pyszności, życzę Ci rodzinnych i pogodnych Świąt! Mazurek wygląda smakowicie :)
    Polączenie żurawiny i marcepanu bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ewelajno, cos jest z tym Rouxem. a może po prostu niezłe ma przepisy;) Dziękuję za życzenia!
    Z całego serca życzę Ci wszystkiego dobrego!:)

    Mnimusne, wielkie dzięki, również życzę wzystkiego, co dobre!

    Asiejko, i Tobie wszystkiego dobrego!

    Wiewióro,to polecam, u mnie zniknął już prawie cały:)
    Najlepszości!

    Beo, ja wiem, ja wiem, bo u Ciebie zawsze się oblizuję nad wszystkim, co pokazujesz z marcepanem:)
    Wszystkiego dobrego, Kochana!

    Kass, dziękuję! i a zyczenia i za miłe słowa!
    Wszystkiego dobrego!

    Viri, dzięki:) oo pascha to jest to, też muszę:)
    Dużo radości na te Święta!

    Eve, pieknie dziękuję! Tobie też życzę wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  22. mazurek palce lizac. Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkiego co najlepsze na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aniu, dziękuję i wzajemnie!

    Bernadeto, Wesolutkich i smacznych!

    Wiosenko, dziękuję i dla Ciebie wszystkiego,co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  25. Połączenie smaków rzeczywiście wspaniałe. Sama też uwielbiam dodatek marcepana w mazurkach.
    Wesołego drugiego dnia świąt Korniczku! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. och, co za mazurek!
    jak z marzeń. w przyszłym roku i ja go zrobię!

    cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  27. Mazurek pyszny jak się patrzy! Szkoda, że nie mogłam go spróbować. ;))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Komarko, mazurek pyszny, polecam.a i za zyczenia dziękuje, trochę z opóxnieniem, ale z całego serca:)

    Karmelitko, polecam!
    dziękuję!

    Zay, mimo wszystko jakbyś miała ochotę spróbowac, to jest światny;)

    OdpowiedzUsuń
  29. hmm.. super! u nas tradycyjnie już, nasz ulubiony cygański. i o dziwo, jak piekę go od 3 lat, nie zdołałam mu jeszcze zrobić zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  30. Zuzo, noo, skoro tak szybko znika, to znaczy, że jest pyszny! u mnie zazwyczaj ze śliwkami albo kajmakiem plus jakiś mój eksperyment;)

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Taki smak by mi odpowiadał. Upiekę sobie takiego mazurka.

    OdpowiedzUsuń
  32. magdi29, daj znać czy smakował:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!