
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
Dodatkowo:
jajko wymieszane z łyżką śmietanki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 15 min.
Następnie dodajemy do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość, co powinno zająć około 30 min.

Piekarnik nastawić na temperaturę 230 stopni. Kiedy się nagrzeje, smarujemy wierzch chleba jajkiem wymieszanym ze śmietanką, wstawiamy chleb i pieczemy 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 35 min.
Piekny. I te dziureczki :))
OdpowiedzUsuńJa tez pieklam ten chlebek. Czeka w kolejce na wrzucenie na bloga :)) Pyszny byl. Mam nawet chyba jeszcze zamrozonych kilka kromek :)
Bardzo lubię ten chleb :)
OdpowiedzUsuńfajne takie idealnie prostokątne kromki. długa kanapka :-)
OdpowiedzUsuńMajeczko, dziękuję. Ja połowę swojego oddałam dziewczynie brata, bo to wielkie choć płaskie chlebisko było:)
OdpowiedzUsuńIsadoro, mi też smakował!
Asiejko, od razu mi sie spodobały te długaśne, odmienne od typowych wypieków kromki:)
Ten chlebuś jest pyszny, też go robiłam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Ciekawi mnie dodatek octu balsamicznego... zapisuję więc. I kiedy tylko uwolni mi się miejsce w niekończącej się kolejce 'do wypróbowania' chętnie go upiekę.
OdpowiedzUsuńI to wnętrze... cudo!
Pozdrawiam! :)
Majanko, tak tak, prawda, pyszny jest:)
OdpowiedzUsuńZay, octu nie czuć, a też mnie ciekawił jego dodatek. Oj moja kolejka do zrobienia też długaśna i cały czas się wydłuża:)
Pozdrawiam Was ciepło!
Amerykańskie pieczywo
OdpowiedzUsuńjak widać pysznie wygląda :)
Alu, dzięki:)
OdpowiedzUsuńTo dobry chleb..
OdpowiedzUsuńOlciaky, dobry dobry:)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję! piękne fotki mnie chyba urzekły;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,Beata
Beato, bardzo dziękuję za miłe słowa. A chlebek polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rzadko piekę chleb, ale ostatnio szukałam jakiegoś oryginalnego przepisu na pieczywo i ten wygląda całkiem ok xD
OdpowiedzUsuńBez sosiku (co za piękny nick!) cieszę się, że znalazłaś u mnie przepis wart wypróbowania. Oby smakował!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!