Przepis pochodzi od Liski z White Plate. I to chyba tłumaczy, czemu ciasto jest takie pyszne:)
Składniki na około 15 pierogów
Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Składniki na farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
1 cebula dymka, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu (u mnie był suszony)
pieprz do smaku
Dodatkowo do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto siedzi w lodówce robimy farsz - wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy.
Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła o średnicy 12 cm lub mniejszej. Wypełniać farszem - 2 łyżki na pieroga.
Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Wzglądają cudownie. Swietny przepis :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że niedługo dostaniesz ode mnie złoty order za ilość wypróbowanych przepisów z WP? ;D Bardzo, bardzo się cieszę, że pierogi przypadły Wam do gustu :-)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję w imieniu swoim i Liski;)
OdpowiedzUsuńLisko, Twój blog a właściwie blogi, to dla mnie kopalnia przepisów. Jeszcze niejedno Twoje danie mam w ulubionych w zakładce "zrobić":) Pierogi były pyszne!
Pieknie sie prezentuja! I ja mam je na liscie 'do zrobienia' :)
OdpowiedzUsuńKorniku, jesteś mega!
OdpowiedzUsuńTe przepisy, te foty, zacznę je niedługo wcielać w życie.
Twój oddany Karol A.
Bea, one nie tylko pięknie się prezentują, ale i smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńKarolu kochany, cieszę się że tu zaglądasz i dziękuję za ciepłe słowa:) Czekam na relacje z wcielania w życie:)
Wyśmienite :)) zrobiłyśmy, a właściwie Mama robiła, ja pomagałam. Przepyszne!! Dziękujemy za smakowity przepis!
OdpowiedzUsuń