Pesto z rukoli i pistacji

poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Pesto z rukoli i pistacji

Uwielbiam rukolę. Mogłabym ją jeść garściami. Sałatka z rukolą, pizza z rukolą, kanapka z rukolą i mozzarellą. A teraz i pesto z rukolą. Ma piękny zielony kolor. Smaku zachwalać nie muszę. Przepis pochodzi od Liski z White plate.


Składniki - mi wyszło na pół słoiczka

75 g pistacji bez skorupek
100 g rukoli
80 ml oliwy z oliwek
40 g tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Pistacje obieramy ze skorupek, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.

Gdy trochę przestygną przekładamy do blendera z nożykami, dodajemy rukolę i parmezan. Miksujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy.


Doprawiamy solą i pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczka lub podajemy od razu. Jeśli decydujemy się na przechowywanie w słoiczku i niezbyt szybkie wykorzystanie naszego pesto, można dodać 1 łyżkę oliwy na wierzch, dzięki czemu dłużej będzie zdatne do konsumowania.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!