Papryka faszerowana fetą i kuskusem

czwartek, 6 sierpnia 2009

Papryka faszerowana fetą i kuskusem

Czasem jadamy faszerowaną paprykę. Ale nigdy nie zapiekaliśmy jej "na stojąco" - zawsze kroimy pionowo i kładziemy na blaszce. Ta niewielka modyfikacja odmieniła znany już posiłek. Powiało świeżością. Farsz też był inny - z kuskusem, fetą i pomidorkami. Szybko i smacznie, to lubię. Przepis z blogu Kwestia Smaku.


Składniki na 3 porcje
3 papryki, najlepiej jak będą różnokolorowe i o płaskim spodzie, by łatwo było je postawić
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz
1/4 szklanki kaszy kuskus
około 1/3 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
9 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
2 - 3 łyżki orzeszków pinii zgrillowanych na suchej patelni
2 łyżki oliwy z oliwek
10 kosteczek sera feta


Papryki przekroić w poprzek, mniej więcej w stosunku 1:3 - wtedy więcej farszu zmieści nam się w dolnej części, górną tylko przykrywamy. Wycinamy gniazda nasienne, układamy na blaszce i smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i przez 15 minut pieczemy, aż skórka zrobi się lekko pomarszczona i miękka. Gdy będą gotowe, wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.

W międzyczasie zabieramy się za farsz - kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem - 0.5 cm ponad wysokość kaszki. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do wchłonięcia bulionu przez kuskus. Siekamy natkę i szczypiorek i dodajemy do napęczniałej kaszki. Następnie dodajemy połówki pomidorków, oliwę, fetę i orzeszki piniowe. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz przekładamy do dolnych części papryk i przykrywamy górną częścią w innym kolorze. Wstawiamy tak przygotowane papryki znów do piekarnika i zapiekamy około 10 minut - ser powinien się lekko roztopić.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!