Drożdżówki z jagodami

poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Drożdżówki z jagodami

Zwijane ślimaczki z jagodami i twarożkiem. Gdy mama poczęstowała tatę, najpierw podobno pokręcił nosem. Chwilę potem, zapytał, gdzie kupiła takie pyszności. A tu proszę, jego własna córka upiekła coś, co nazwał "mistrzostwem świata". Teraz, gdy zabieram się za pieczenie czegokolwiek, pyta, czy będą to drożdżówki z jagodami. I znów zajrzałam na Moje wypieki.


Składniki na 12-15 bułeczek

Składniki na ciasto:
80 g cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże roztrzepane jajko
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki o temperaturze pokojowej

Składniki na nadzienie:
200 g jagód (mogą być mrożone)
150 g serka śmietankowego na serniki-dałam Philadelphię
2 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru waniliowego

Składniki na lukier:
cukier puder około 150 g
2 łyżki soku z cytryny,
1-2 łyżki gorącej wody


Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy przygotować zaczyn: w miseczce lub małym garnku umieszczamy drożdże i ze składników, które mamy odmierzamy łyżeczkę cukru. Mieszamy, najlepiej trzepaczką do jajek, i jak się rozpuszczą, wlewamy odrobinę (łyżeczkę) ciepłego mleka. Mieszamy, a gdy masa będzie jednolita i bez grudek, przykrywamy ściereczką i na 20 minut odstawiamy w ciepłe miejsce.

Pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i wyrabiamy elastyczne, trochę klejące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.


W międzyczasie możemy przygotować masę serową. W miseczce umieszczamy serek, miód i cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy. Ja swoją masę włożyłam do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt 30x35 cm. Rozsmarowujemy twarożek i posypujemy równomiernie jagodami, zachowując odrobinę odstępu od brzegów ciasta, by masa nie wypłynęła podczas zwijania. Zwijamy ciasto z nadzieniem wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry (moje miały około 2 cm grubości). Układamy na blaszce wyłożonej papierem w odległości około 1 cm - dzięki temu nasze ślimaczki ładnie się złączą podczas wyrastania. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wstawiamy ślimaczki na około 25 minut aż pięknie się zrumienią. Można je polukrować (najlepiej, gdy będą jeszcze ciepłe) lub zostawić takie. Obie wersje są pyszne. Lukier: wszystkie składniki mieszamy, by powstała jednolita, gęsta masa. Smarujemy drożdżówki.

6 komentarzy

  1. ale wspaniale wyglądają :) takie zakręcone

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ladniutkie te Twoje drozdzowki :) Moge prosic jedna czy wszystkie juz zjedzone? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Poszły szybciej niż się spodziewałam. Obdarowałam nimi kilka osób, wszyscy byli zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniczku, zrobiłam te drożdżówki! Zobacz: http://posilek-mistrzow.blogspot.com/2011/07/czwartek_14.html

    Moim zdaniem to mistrzostwo świata, faktycznie jeśli nie liczyć by czasu oczekiwania na rośnięcie ciasta, to są ekspresowe :) I bardzo podoba mi się konsystencja ciasta - łatwo się z nim pracuje, nie tak jak drożdżowe z którymi wcześniej zdarzało mi się mieć do czynienia, które obklejały wszystko, co stanęło na ich drodze, niezależnie od podsypywania mąką :)
    Moje troszkę brzydsze, bo posypałam je cukrem z wierzchu od razu, no i wyszło, że za szybko, bo karmel mi się zrobił czarny.. ale w smaku rewelacja :)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno L, byłam widziałam i przyznam, że Twoje podobają mi się bardziej:) ale to kwestia tego, że swoje zdjęcia robiłam dawno temu, jak jeszcze fotografowałam w zupełnie innych warunkach niż teraz.
    Chciałabym sobie przypomnieć ich smak i tak sobie myślę, że mam wszystkie składniki potrzebne do ich upieczenia, więc może też je zrobię...?:)
    Cieszę się, że Ci smakowały no i że ciasto wyszło, bo takie nieposłuszne,lepkie ciasto to zmora:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!