Tarta z łososiem i cukinią

wtorek, 6 sierpnia 2013

Tarta z łososiem i cukinią

Tarta z łososiem i cukinią to najlepszy pomysł, by wykorzystać to niezwykle uniwersalne warzywo, jakim jest cukinia. Nadaje się do wszystkiego, nawet do słodkości (ciasto czekoladowe z cukinią wzbudziło spore zainteresowanie wśród moich znajomych, w szczególności, kiedy dowiedzieli się, co jedzą;)) W tym przypadku z cukinii stworzyłam farsz do tarty, a towarzyszył jej też łosoś. Tarta nie tylko świetnie smakuje, ale i cieszy oko kolorami. Przyznam, że tarty z rybą (jak ta z wędzoną rybą i kapustą) zaczynają być moimi ulubionymi i wygrywają z tartami stricte warzywnymi. Bardzo polecam, tarta super smakuje na ciepło i na zimno.
tarta z cukinia, tarta z łososiem, tarta z cukinią i łososiem
Składniki na formę o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
75 g masła
1 żółtko
2 czubate łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:
1 cebula
1 łyżka oliwy
300 g świeżego filetu z łososia
320 g cukinii
50 g mozzarelli
50 g sera gouda
2 duże jajka
150 g śmietany 30%
3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz do smaku

Kruche ciasto - do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek w środku dodajemy żółtko i masło. Palcami rozcieramy masło, śmietanę i żółtko w mące, następnie zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto nie powinno być lepkie, ale miękkie. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
tarta z cukinią, tarta z cukinią i rybą, tarta warzywna z łososiem
Ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę o średnicy 28 cm, nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia, a na to wysypujemy suchą fasolę lub kulki-obciążniki do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni - tartę pieczemy 10 minut, a potem 5 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
prosta tarta z cukinią, tarta z łososiem, tarta z cukinią
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z nadmiaru wody.

Łososia kroimy w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut,by odparować płyn. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cukinii dodajemy kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, mieszamy. Wykładamy na upieczony kruchy spód.
cukiniowa tarta, tarta z cukinią i łososiem, tarta z cukinią
W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek,skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut - w temperaturze 190 stopni - masa powinna ściąć się i przyrumienić z wierzchu.

Tarta z łososiem i cukinią dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem.

19 komentarzy

  1. Witam Cie bardzo serdecznie.
    Ilekroć robię tarty warzywne po rozkrojeniu jestem zawiedziona wizualną stroną tego dania. Zawsze "pływa", mimo tego, że wcześniej warzywa podsmażam na patelni ;( Właśnie wydrukowałam ten przepis i będzie na jutrzejszy obiad, coś czuję że nie wypłynie ;) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna! Chyba sobie taka upichce na obiad do biura..na takie upaly nadaje sie idealnie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie!
    I skład bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobimy konieczne, bo taty wytrawne uwielbiamy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi smaka narobiłaś! a ja biedna piekarnika nie mam >.<

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ smakowite połączenie! smaki idealne na skwarne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty, natomiast fanką cukini nie jestem. Dla mnie musi ona być naprawdę dobrze wkomponowana w danie aby miała "jakiś" smak. Nigdy nie próbowałam łączyć cukini z łososiem ale takie zestawienie brzmi zachęcająco...zdjęcia wyglądają kuszaco:)

    OdpowiedzUsuń
  8. AZgotuj, cieszę się bardzo:)

    Kamilciu, tu jak widzisz nic nie wypływa - dobrze trzeba odparować cukinię, choć nie na wiór, by warzywo miało w sobie trochę wilgoci. Ja nie miałam żadnych problemów - użyj 2 dużych lub 3 mniejszych jajek (M) i śmietanę 30% i mam wszystko się uda. Czekam na Twoją opinię:)

    Agata, zdecydowanie, też jadłam ją w pracy;) na zimno też daje radę:)

    Konwalie w kuchni, trudno mi się nie zgodzić:)

    Justin&Dorothy, bardzo mi miło i smacznego!

    Zuza, znam ten ból, ja póki co ratuję się kombiwarem.

    Wiewióro, oj tak:)

    2dietornotto2diet, mam nadzieję, że jak spróbujesz, to przypadnie Ci do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A mi sie bardzo podoba dodatek łososia. Lubię tqarty z rybami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Marto, bardzo się cieszę, bo ja też:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już kilka razy, za każdym razem tak samo fantastyczna! Dziękuję Ci za przepisy, choć w mojej kuchni nie może obejść się bez mięsa, często korzystam z Twoim propozycji i bardzo sobie cenię Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mkr, pięknie dziękuję za miłe słowa, a to, że mięsożercy korzystają z przepisów z bloga cieszy bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy tarta się uda, jeśli zastąpię śmietankę 30% śmietaną o niższej zawartości tłuszczu? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimie, nie próbowałam z inną śmietaną, myślę, że powinno się udać, ale dałabym 100g śmietany wtedy i 1 jajko więcej.

    OdpowiedzUsuń
  15. w przepisie na kruche ciasto jest podane jajko ale dalej nie ma mowy o wykorzystaniu białka ....

    OdpowiedzUsuń
  16. Edycia, tak, bo wykorzystujmy tylko żółtko. By nie wprowadzać w błąd, zmienię jajko na liście składników w żółtko:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się połączenie cukinii i łososia. Owszem z piersią kurczak jadłem ale z rybką - musi być jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam! Wczoraj właśnie upiekłam tartę,wyszła identyczna jak na zdjęciu (robiłam tartę pierwszy raz)! Serdecznie dziekuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!