Tort z kremem z białej czekolady i malinami

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tort z kremem z białej czekolady i malinami

Tort z kremem z białej czekolady i malinami powstał na urodziny mojej bratowej i po tym wypieku zostałam okrzyknięta tortową mistrzynią w mojej rodzinie. Biszkopt wzbogaciłam o mąkę z orzechów laskowych, a krem to ganache z białej czekolady, w którym faktycznie tę czekoladę można wyczuć. Do tego maliny, choć świetnie sprawdzą się zarówno truskawki, wiśnie, borówki lub jeżyny. Tort z kremem z białej czekolady i malinami robi się bardzo szybko, ale należy przygotować go z wyprzedzeniem, najlepiej smakuje, kiedy postoi przynajmniej 6 godzin- najlepsze rozwiązanie to upiec biszkopt 2 dni przed podaniem i złożyć tort na dzień przed krojeniem.
Tort z kremem z białej czekolady i malinami
Tort z kremem z białej czekolady - składniki na tortownicę o średnicy 17 cm

Składniki na biszkopt:
5 jaj M
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki z orzechów laskowych

Składniki na krem z białej czekolady:
200 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
350 g mascarpone

Dodatkowo:
3/4 pudełka malin
szklanka zaparzonej mocnej herbaty

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na białą puszystą pianę. Stopniowo, w odstępach, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru - białka powinny być lśniące, kiedy wmieszamy cały cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy po jednym żółtku, aby powstała jednolita masa.
Tort z kremem z białej czekolady i malinami
Mikser wyłączamy, wsypujemy do masy jajecznej przesianą przez sito mąkę i mąkę orzechową. Delikatnie mieszamy szpatułą mąki, by połączyć je, ale jednocześnie nie zniszczyć puszystości masy.
Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 25-35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu, rzucamy biszkopt na podłogę (wyłożoną kocem), by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Studzimy.
Tort z kremem z białej czekolady i malinami
Przygotowujemy krem z białej czekolady - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i studzimy.

Mascarpone ubijamy chwilę, by stało się bardziej puszyste i strumieniem wlewamy do niego, ciągle ubijając, rozpuszczoną czekoladę. Ganache odstawiamy do lodówki.
Tort z kremem z białej czekolady i malinami
Biszkopt kroimy na 4 blaty. Układamy jeden na spodzie tortownicy i nasączamy go 1/4 szklanki herbaty. Biszkopt smarujemy kremem z białej czekolady i układamy na nim gęsto maliny. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy i powtarzamy warstwę kremu, malin i biszkoptu, aż na wierzchu toru będą maliny. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej smakuje przynajmniej po całej nocy.

24 komentarze

  1. Cudny - podoba mi się, że jest typu naked, pięknie toi wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a skąd wziąć mąkę z orzechów laskowych? czy można dac coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimie, mąka z orzechów laskowych do zmiksowane orzechy. Można taką mąkę kupić w supermarketach, można zastąpić ja też mąką migdałową. W razie czego mąkę z orzechów zastąp mąką ziemniaczaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, przepiękny tort! *.*
    Zdjęcia są po prostu genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biała czekolada + maliny = niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  6. Do biszkoptu nie dodajesz ani proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, nie. Dobrze ubite białka i delikatnie wmieszana mąka to patent na biszkopt bez spulchniaczy

    OdpowiedzUsuń
  8. Po wlaniu roztopionej czekolady do mascarpone należy chwilę ubijać (aby uzyskać gęstą konsystencję kremu) czy tylko połączyć składniki (i zostawić do zgęstnienia w lodówce)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko połączyć - może być mikserem albo szpatułą

      Usuń
  9. Zrobiłam, był pyszny. Zamiast mąki orzechowej dałam kokosową. Dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam
    O ile musze zwiekszyc składniki masy bo tortownice mam 24cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę znaleźć w internecie przelicznik foremek, bardzo sprytny pomocnik przy takich zagwozdkach :)

      Usuń
  11. A czy zamiast malin moze być granat ?

    OdpowiedzUsuń
  12. tak mnie zastanawia zdanie: "rzucamy biszkopt na podłogę (wyłożoną kocem), by pozbyć się pęcherzyków powietrza"? :) co oznacza że odwracamy biszkopt do góry dnem po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalezy polozyc koc na podlodze i puscic tortownice tak by poleciala w dol na koc

      Usuń
    2. Nalezy polozyc koc na podlodze i puscic tortownice tak by poleciala w dol na koc

      Usuń
  13. Witam,czy moge uzyc zamrozonych malin?pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, trochę bałabym się, że popłyną.

      Usuń
    2. trochę po czasie, ale testowałam z mrożonymmi i dało radę, nie popłynął. Nie rozmrażałam ich nawet bardzo.

      Usuń
  14. Ganache odkladamy do lodowki... po jakim czasie nakladamy na tort?
    ile krem musi pobyc w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  15. A może by tak zamiast biszkoptu jasnego czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, można i tak, wystarczy część mąki w biszkopcie zastąpić kakao.

      Usuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!