Dżem morelowy - składniki na 3 słoiczki
1 kilogram moreli75 g cukru
3 limonki
5 gałązek tymianku
Morele kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę z 2 limonek i sok wyciśnięty z 2 1/2 limonki, delikatnie mieszamy dłońmi, by obtoczyć owoce cukrem. Odstawiamy na kilka godziny, by morele puściły sok.
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, by owoce zmiękły, a sok zgęstniał. Dodajemy listki oberwane z tymianku i mieszamy. Mój dżem gotował się około 40 minut.
Dżem jest gotowy, jeśli wlany na zimny spodek (trzymany wcześniej przez 10 minut w zamrażarce) nie zleje się, kiedy przeciągniemy przez środek palcem. Gorący dżem przelewamy do czystych i wypieczonych (15 minut w temperaturze 135 stopni) słoików. Dobrze zakręcamy, stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny, aż dżem morelowy wystygnie.
Morele z tymiankiem to duet, który znam i lubię; skórka i sok z limonki musiały być bardzo ciekawym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuń