Mam dziś dla Was przepis na dżem, który można jeść nie tylko na słodko. Tak, bo dżem z owoców leśnych z winem właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi, ale i kompozycji owoców smakuje świetnie nie tyko na słodkich bułeczkach czy naleśnikach, ale i z serami na desce. Wino nie jest tu mocno wyczuwane jako alkoholowy posmak, ale nadaje dżemowi głębi i bardziej wytrawnej nuty. Oryginalny przepis tu.
Dżem z owoców leśnych - składniki na 5 słoiczków
0.5 kg jagód
0.5 kg malin
0.5 kg jeżyn
200 g cukru
100 ml wytrawnego czerwonego wina
Owoce wsypujemy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 godziny.
Garnek wstawiamy na gaz i gotujemy, by owoce rozpadły się, około 40 minut. Wlewamy wino i gotujemy jeszcze 15 minut, aż alkohol wyparuje.
Ja zawsze robię próbę talerzyka - na zimny talerzyk wylewam łyżkę dżemu i po 10 sekundach przejeżdżam palcem przez środek - jeśli dżem się "zejdzie" i przerwa zniknie, dżem trzeba jeszcze pogotować, jeśli nie, można przekładać go do słoików.
Gorący dżem przekładamy do umytych i wypieczonych w piekarniku (przez 10 minut w temp. 135 stopni) słoików. Słoiki z dżemem z owoców leśnych zakręcamy i odstawiamy do ogóry nogami na kuchenny blat, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Genialne :)
OdpowiedzUsuń