Burgery z marchewki i fasoli

piątek, 28 sierpnia 2015

Burgery z marchewki i fasoli

Jeśli dotychczas wydawało Wam się, że zrobienie domowych burgerów (łącznie z pieczeniem bułek) jest czasochłonne i szkoda zachodu, to te burgery z marchewki i fasoli robią się w mig. Oczywiście ciasto na bułki musi rosnąć, ale w międzyczasie można upiec kotleciki (tak tak, są zdrowsze, bo pieczone i dzięki temu bardziej aromatyczne) i przygotować dodatki. Kotleciki to w zasadzie tylko 3 składniki, a dzięki fasoli nie trzeba dodawać do nich jajek, bo świetnie łączy ona całą masę. Do tego słodki sos chilli, rukola, kolendra i ogórek i świetny obiad gotowy!
Burgery z marchewki i fasoli

Składniki na 5 burgerów z marchewki


Składniki na bułki:
290 g mąki pszennej jasnej
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych
3 łyżki oleju słonecznikowego
140 ml ciepłej wody
3 łyżki mleka

Składniki na kotleciki:
1 cebula
200 g marchwi
puszka czerwonej fasoli (240 g fasolki po odsączeniu)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
pęczek kolendry
2 garście rukoli
1 ogórek wężowy
5 łyżek słodkiego sosu chilli

Zaczynamy od przygotowania bułek - drożdże rozczyniamy z cukrem, łyżeczką mąki i odrobiną wody. Mieszamy, by składniki połączyły się, przykrywamy szklankę z zaczynem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by zaczyn urósł i spienił się. 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, resztę wody i olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, wsypujemy sól i miksujemy jeszcze 4 minut - ciasto powinno być miękkie i nie kleić się mocno do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Burgery z marchewki i fasoli
Gotowe ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.

W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 15-20 minut, aż zezłocą się na wierzchu. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Kiedy bułeczki się pieką, przygotowujemy burgery. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Fasolkę odcedzamy i płuczemy, rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, można je też chwilkę zmiksować malakserem.
Burgery z marchewki i fasoli
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy marchewkę i na średnim ogniu smażymy warzywa około 5 minut, by marchewka zmiękła. Studzimy, dodajemy fasolkę i przyprawy. Mieszamy i w dłoniach formujemy pięć kotlecików, lekko je spłaszczając. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni po 7-10 minut z każdej strony - kotleciki powinny "nabrać koloru", a ich wierzch stwardnieć.

Składamy burgery - bułeczki rozcinamy, na spód wylewamy po łyżce sosu chilli. Układamy porcję rukoli, na to kotleciki.  Ogórka obieraczką kroimy w długie plastry i zwijamy, układając po 2 plastry na burgera. Wierz posypujemy posiekaną kolendrą i przykrywamy górą bułeczki.

5 komentarzy

  1. Wyglądają genialnie, szczerze mówiąc. Robiłam podobne wegeburgery na swoim blogu, ale Twoje również prezentują sie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne fotografie, zachęcają do wypróbowania przepisu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!