Zupa krem - cieciorka i fasolka

niedziela, 23 sierpnia 2009

Zupa krem - cieciorka i fasolka

W czasie deszczu dzieci sie nudzą. Coś w tym jest, bo niby przepis pierwotny na tę zupę był trochę inny - miała u nas gościć na stole indyjska zupa z ciecierzycy Ale jak już tak sobie stałam nad garnkiem z bulgoczącym bulionem, pomyślałam - "a, niech będzie zupa krem". No i jest.


Składniki na 3 porcje

łyżka oliwy
duża cebula pokrojona
łyżeczka startego imbiru swieżego
drobno posiekany ząbek czosnku
łyżka przyprawy garam masala
850ml bulionu warzywnego
2 duże marchewki pokrojone w półplasterki
puszka ciecierzycy
150 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na półtwardo i pociętej na 3 cm kawałki
pieprz

Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, starty imbir i posiekany czosnek. Smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy garam masala i smażymy kolejną minutę. Dodajemy marchewkę, po chwili wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Dodajemy połowę ilości ciecierzycy i całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy fasolkę i resztę cieciorki. Gotujemy całość 10 minut, by fasolka zmiękła. Doprawiamy pieprzem i podajemy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!