Kolejny obiad z serii wege. Tym razem postawiłam na makaronowe kokardki, fasolkę szparagową i ser brie. A to wszystko posypane chrupiącymi pestkami dyni. Wyszło pysznie. Przepis z Kwestii smaku.
Składniki na 3 porcje
350 g makaronu farfalle
5 łyżek pestek dyni zrumienionych na patelni
350 g zielonej fasolki
4 łyżki oliwy z oliwek
120 g sera brie pokrojonego na kawałki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wstawiamy wodę i gotujemy makaron al dente. Płuczemy fasolkę, obcinamy końcówki, tniemy na 4-5 cm kawałki i gotujemy na parze lub tradycyjnie w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rumienimy pestki z dyni.
Ugotowany makaron polewamy oliwą z oliwek, mieszamy a następnie wrzucamy pokrojony ser brie. Lekko mieszamy, ser zacznie się delikatnie roztapiać obklejając makaron. Dodajemy fasolkę i pestki dyni. Wykładamy porcje na talerze, posypujemy serem pecorino i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!