Miniserniczki z advocatem

czwartek, 6 sierpnia 2009

Miniserniczki z advocatem

I znów te serniki! Chyba muszę wreszcie opublikować przepis na inny wypiek, bo ktoś pomyśli, że jemy tylko serniki. Zostało w lodówce trochę sera, trzeba było go wykorzystać i oto mamy efekty. Przepis z bloga pieprz czy wanilia. Moje nie wyszły tak pięknie żółte. Dodałabym też mniej czekolady oraz odrobinę wiecej alkoholu, co uwzględniłam w poniższym przepisie. Mimo wszystko i tak szybko zniknęły:)


Składniki na 30 serniczków

Składniki na spód:
160 g ciastek digestive
60 g masła rozpuszczonego

Składniki na masę serową:
750 g serka na serniki-miałam president w kiełbasce
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
270 ml gęstego likieru jajecznego
3 łyżki mąki pszennej
75 g posiekanej czekolady gorzkiej
30 papilotek i forma do muffinów

Ciastka kruszymy w misce, dodajemy płynne masło, miksujemy. Wyjdzie nam wilgotna, trochę zwarta masa, przypominająca mokry piasek. Wkładamy ją na dno każdej z papilotek, dociskamy i wkładamy do formy.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady miksujemy na gładką masę. Dodajemy posiekaną czekoladę, wsypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Przy pomocy małej łyżki wazowej wlewamy na spód z ciastek do 3/4 wysokości papilotek.


Do wcześniej nagrzanego do 170 stopni piekarnika wstawiamy serniczki i pieczemy około 35 minut.Wierzch ma być ścięty i sztywny.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyc do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!