Składniki na 3 porcje
Składniki na biszkopt:
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżeczki likieru Amaretto
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 białko
szczypta soli
Składniki na krem:
300ml zimnej śmietany kremówki
300ml jogurtu bałkańskiego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru Cointreau
200g jagód
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajko i żółtko ubijamy mikserem do białości. Osobno ubijamy też białko. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, likier oraz ubite na sztywno białko. Delikatnie mieszamy całość i przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 25 x 34 cm posmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika - 160 stopni - na około 20 minut. Gdy biszkopt będzie złocisty, a patyczek delikatnie wbijany w ciasto suchy, wyłączamy piekranik, nie wyjmując ciasta - niech przestygnie.
Z biszkoptu wykrawamy 6 kółek o średnicy dna szklanki, w której deser chcemy przygotować. Jeśli biszkopt będzie się kruszył (tak jak u mnie:)) można skropić go ciepłą wodą albo wodą z odrobiną amaretto, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.
Możemy zabrać się za robienie kremu. Jagody zasypujemy łyżką cukru pudru. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej jogurt delikatnie mieszając. Jagody, likier i pozostałą łyżkę cukru pudru dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy.
Na spód szklanki przekładamy część masy, przykrywamy krążkiem biszkoptowym i znów porcja masy, krążek itd. W sumie na jedną szklankę wychodzą 3 części masy i 2 krążki. Po wierzchu posupujemy jagodami, możemy dodać też po malinie. Deser chowamy do lodówki na całą noc lub którcej, ale wlaśnie na drugi dzień jest najlepszy. Podajemy schłodzony.
przesłodko to wygląda
OdpowiedzUsuńnawet ten niesforny biszkopt nie zniechęca
i kolory ma prawdziwie letnie
pysznie!
Smakowicie wygląda, będę musiał spróbować:)
OdpowiedzUsuńAsiu, walka z biszkoptem była zacięta, ale mimo wszystko ogłosiłam swoje zwycięstwo;)
OdpowiedzUsuńMarku, jak miło, że wpadłeś:) Spróbować w sensie zrobić czy zjeść?;)
Z moimi umiejętnościami kucharskimi, to zdecydowanie zjeść;) Bardzo fajna strona:) (piszę z innego konta, dlatego inny podpis)
OdpowiedzUsuńDzięki, Marku. Ale cukinia wyszła, więc nie jest tak źle;)
OdpowiedzUsuń