Szakszuka ze szparagami - składniki na 2 porcje
1 cebula2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pół pęczka szparagów
4 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
sól, pieprz, wędzona papryka
3 jajka
Na suchej patelni prażymy ziarna kuminu i kolendry, następnie rozcieramy w moździerzu na proszek.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz kawałki szparagów (główki odkładamy, dodamy je pod koniec gotowania). Zmniejszamy ogień i dusimy paprykę, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut - aż zmięknie. Dodajemy kumin i kolendrę i przesmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodajemy na patelnię i dusimy przez około 15 minut, by sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
W warzywnym sosie na patelni robimy przy pomocy łyżki 3 wgłębienia i do każdego wbijamy po jajku, na wierzchu dania układamy też główki szparagów. Patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, aż białko jaj zetnie się, a żółtko pozostanie płynne. Szakszukę posypujemy bazylią i podajemy.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń