Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem

piątek, 26 maja 2017

Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem

To już trzeci przepis na buddha bowl, czyli miskę pełną zdrowia. Tym razem ze sporą porcją różnorodnego białka - łososiem, quinoa i ciecierzycą oraz zdrowymi tłuszczami - z awokado i ryby. Jest tu tez coś słodkiego, owocowego - ananas i ukochana przez mnie ostatnio sałatka z glonów wakame. 
Całość, choć jest tu sporo elementów, robi się dość szybko. Kiedy łosoś, ciecierzyca i papryka się pieką, gotujemy komosę, moczymy glony i kroimy ananasa. Potem wszystko układamy w miskach i gotowe. Ja taką miskę zabieram do pracy (układam wszystko porcjami w lunchboksie) i przed jedzeniem nie podgrzewam, ale jeśli wolicie, można danie zjeść od razu, gdy łosos, quinoa i ciecierzyca są jeszcze ciepłe.
Zwróćcie też uwagę na sposób pokrojenia awokado - róża z awokado to jedna z bardziej modnych ostatnio kulinarnych kreacji. Choć nie wygląda, jest bardzo prosta do zrobienia, wystarczy obejrzeć jakikolwiek tutorial, chwycić za nóż zawinąć i volila! A jeśli nie czujecie się pewnie w pracach manualnych, pokrójcie awokado na klasyczne grube plastry lub w kostkę. Warto jednak pokombinować, bo dzięki takiej róży miska buddha bowl przyciąga uwagę i robi jeszcze większe wrażenie.
Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem

Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem - składniki na 2 porcje

Pieczona ciecierzyca:
1.5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta soli
oliwa z oliwek

Łosoś teriyaki
200 g świeżego filetu z łososia
1 łyżka sosu teriyaki

Sałatka z glonów wakame:
15 g suszonych glonów wakame
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta brązowego cukru
1 marchewka
 
Sos paprykowy:
1 duża czerwona papryka
1 ząbek czosnku

Dodatkowo:
1/3 szklanki kaszy quinoa
1 awokado
mały kawałek ananasa
1 łyżka uprażonego sezamu

Filet łososia myjemy, układamy na kawałku folii aluminiowej i polewamy sosem teriyaki, nacierając nim cała rybę. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

Ciecierzycę wsypujemy do miski, mieszamy z łyżką oliwy i przyprawami. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną mata do pieczenia.
Obok ciecierzycy układamy rybę oraz paprykę na sos.
Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy rybę i cieciorkę przez 15 minut. W połowie pieczenia mieszamy ciecierzycę. Po tym czasie ciecierzycę i łososia wyjmujemy z piekarnika, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy paprykę do tego momentu, obracając ją co jakiś czas, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Upieczoną wkładamy do foliowej torebki (będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę) i zostawiamy na 10 minut, by przestygła. Następnie pozbawiamy ją skórki i pestek oraz gniazda nasiennego i przekładamy do blendera razem z czosnkiem i łyżeczką oliwy. Miksujemy na puree, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Glony wakame zalewamy wrzątkiem  odstawiamy, by zmiękły.
Sos, ocet i cukier podgrzewamy na patelni, by cukier rozpuścił się. Glony odcedzamy na sicie i zalewamy sosem. Dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie paseczki (obieraczką) marchewkę i pół łyżki sezamu. Mieszamy.

W garnuszku gotujemy 2/3 szklanki wody, do wrzątku dodajemy przepłukaną kasze quinoa i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Buddha bowl - miska z łososiem, quinoa i ananasem
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i delikatnie ubieramy każdą połówkę ze skórki. Każdą część kroimy w cienkie paski i zwijamy w różę.

Komponowanie buddha bowl - w każdej z 2 misek układamy w kopczyki - porcję łososia teriyaki, porcję pieczonej ciecierzycy, pokrojonego w kostkę ananasa, ugotowaną kaszę quinoa, porcję sałatki z wakame oraz awokado. Całość posypujemy reszta uprażonego sezamu i podajemy z sosem paprykowym.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!