Ciasto z rabarbarem i kruszonką - składniki na blachę 23x31cm
330 g mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
3 jajka
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g łodyg rabarbaru
Składniki kruszonki:
90g mąki
50g cukru
50 g masła
Suche składniki - mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Miksujemy jajka z cukrem, cały czas ubijając, dodajemy ekstrakt waniliowy, jogurt a następnie olej. Miksujemy do połączenia składników i wsypujemy przesiane suche składniki. Chwilę tylko wyrabiamy, by pozbyć się grudek mąki i wlewamy ciasto do foremki.
Na wierzchu układamy pokrojony w grube plastry rabarbar, delikatnie wciskamy go w ciasto.
Z masła, mąki i cukru przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą te 3 składniki poprzez wyrabiane je palcami. Kruszonkę rozsypujemy na rabarbarze.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka - przez około 40 minut.
Koniecznie muszę upiec coś takiego, w końcu sezon nie trwa wiecznie :-)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe w najbliższych planach mam, pychota.
OdpowiedzUsuń