Trufle Bounty - składniki na około 25 kulek
150 g mąki kokosowej50 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki
50 g oleju kokosowego (lub masła)
70 g cukru
300 g gorzkiej czekolady
W rondelku podgrzewamy śmietankę, olej kokosowy i cukier, aż tłuszcz się rozpuści i wszystkie składniki połączą się.
Do mokrych składników dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy, by mąka i wiórki wchłonęły płyn - masa powinna być wilgotna na tyle, by sklejała się i by móc formować z niej kulki. Jeśli będzie zbyt sucha, warto dodać odrobinę więcej śmietanki. Masę spłaszczamy dłonią i wstawiamy garnek do lodówki na około 45 minut, by przestygła i była bardziej zwarta.
Po tym czasie z masy kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle bounty chowamy ponownie do lodówki na 30 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kulkę nabijamy na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w płynnej czekoladzie. Trufle odkładamy na kratkę wyłożona papierem do pieczenia, by czekolada zastygła, trufle Bounty można po wierzchu posypać odrobiną wiórków kokosowych.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe! ja również wolę w gorzkiej czekoladzie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokos i czekoladę... zrobię więc te trufle może nawet jutro :)
OdpowiedzUsuń