Trufle Bounty

środa, 10 maja 2017

Trufle Bounty

Domowe trufle Bounty, czyli kokosowo-czekoladowa rozpusta w postaci zgrabnej kulki. Jeśli dotychczas chodziliście do sklepu po te kokosowe batoniki, teraz możecie zrobić je w domu i to zaledwie z kilku składników. Będzie smaczniej, taniej, no i pysznie! Ja zamiast formować owalne batoniki postawiłam na kulki, to lepszy sposób, by móc dłużej delektować się kokosowym deserem. Jeśli jednak wolicie, by Wasze trufle Bounty były jak oryginał, masę kokosową przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a kiedy masa zastygnie, pokrójcie ją na prostokątne kawałki i w dłoniach nadajcie im kształt oryginalnych batoników. Ja zmieniłam tez czekoladę - składnik polewy, wymieniając słodką mleczną na gorzką, która według mnie lepiej się tu sprawdza, ale jeśli chcecie trzymać się wzorca, wykorzystajcie mleczną lub połączcie je obie, by przełamać słodycz.
Trufle Bounty

Trufle Bounty - składniki na około 25 kulek

150 g mąki kokosowej
50 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki
50 g oleju kokosowego (lub masła)
70 g cukru
300 g gorzkiej czekolady

W rondelku podgrzewamy śmietankę, olej kokosowy i cukier, aż tłuszcz się rozpuści i wszystkie składniki połączą się.
Do mokrych składników dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy, by mąka i wiórki wchłonęły płyn - masa powinna być wilgotna na tyle, by sklejała się i by móc formować z niej kulki. Jeśli będzie zbyt sucha, warto dodać odrobinę więcej śmietanki. Masę spłaszczamy dłonią i wstawiamy garnek do lodówki na około 45 minut, by przestygła i była bardziej zwarta.

Po tym czasie z masy kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle bounty chowamy ponownie do lodówki na 30 minut.
Trufle BountyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kulkę nabijamy na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w płynnej czekoladzie. Trufle odkładamy na kratkę wyłożona papierem do pieczenia, by czekolada zastygła, trufle Bounty można po wierzchu posypać odrobiną wiórków kokosowych.

3 komentarze

  1. doskonałe! ja również wolę w gorzkiej czekoladzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kokos i czekoladę... zrobię więc te trufle może nawet jutro :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!