Sałatka azjatycka z makaronem i mango

środa, 24 maja 2017

Sałatka azjatycka z makaronem i mango

Sałatka azjatycka z makaronem i mango chodziła za mną od dawna. I choć sezon teraz na szparagi czy botwinkę, doskonale pasuje do ciepłych, wiosennych dni. Dlaczego? Po pierwsze dzięki swoim kolorom. Jest to niezwykle energetyczna, pełna barw potrawa, która aż prosi o zjedzenie. Po długich tygodniach zimna, deszczu, a czasem i śniegu, taka sałatka poprawi Wam nastrój! Drugi aspekt, dzięki któremu doskonale pasuje do ciepłych dni, jest to, że można ją zjeść na zimno, a to już wprowadza letnią aurę. Koniec z zupami, zapiekankami i innymi daniami na ciepło, które pożegnaliśmy z szarymi, smutnymi zimowymi dniami. Wreszcie można zjeść na obiad coś lekkiego, ale jednak sycącego! I ta sałatka azjatycka sprawdzi się wyśmienicie.
Co znajdziecie w tej sałatce? Makaron soba, garść warzyw, mango i mój ukochany sos na bazie masła orzechowego. Jeśli chcecie pokombinować, świetnie sprawdzi się tu także świeży ogórek, a zamiast mango - ananas. Jeśli nie macie makaronu gryczanego, wybierzcie ryżowy, choć moim zdaniem lekko ziemisty smak makaronu soba doskonale przełamuje słodycz marchewki i mango. Groszek cukrowy można zastąpić klasycznym, ale zapewniam Was - on doskonale tu pasuje i warto poszukać go w sklepie czy warzywniaku. 
Oryginalny przepis na tę sałatkę azjatycką wypatrzyłam w książce Minimalist Baker. Zmodyfikowałam go nieco, zastępując masło z nerkowców do sosu, masłem orzechowym. Jeśli macie akurat nadmiar nerkowców, uprażcie je, zmiksujcie na masło, dodajcie trochę soli oraz resztę składników sosu.
Sałatka azjatycka z makaronem i mango

Sałatka azjatycka z makaronem i mango - składniki na 3 porcje

100 g makaronu soba
200 g groszku cukrowego
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 małe mango
3 łyżki nerkowców
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki liści kolendry
1/2 limonki

Składniki sosu:
65 g kremowego masła orzechowego
1 łyżka sosu tamari lub sojowego
3/4 łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

W garnku gotujemy wodę, wrzucamy umyty groszek i blanszujemy przez 2 minuty, odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po 5 minutach odcedzamy i odstawiamy.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatka azjatycka z makaronem i mango
Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Marchewki obieramy i spiralizerem robimy z nich makaron.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy warzywa - groszek, paprykę, marchewki i mango. Wrzucamy liście kolendry i skrapiamy całość sokiem z połowy limonki.

Na suchej patelni prażymy nerkowce a następnie sezam. Dodajemy do miski z sałatką i mieszamy.
Sałatka azjatycka z makaronem i mango
Wszystkie składniki sosu mieszamy w kubku, dodajemy tyle ciepłej wody, by sos rozrzedzić do pożądanej konsystencji.

Sałatkę azjatycką podajemy lekko ciepłą lub całkowicie wystudzoną.

4 komentarze

  1. Jaka kolorowa, pięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja troszkę w innym temacie :) planuję wykonać Twój tort z białej czekolady z malinami natomiast planuję większą tortownicę 22 lub 26 cm. Chciałam dopytać czy przelicznik foremek to dobre rozwiązanie na sprawdzenie wielkości składników? Czy taki przelicznik zawsze się sprawdza czy niekoniecznie? Dzięki za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to dobre rozwiązanie, często korzystam i raczej nigdy się nie pomylił ;)

      Usuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!