Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi

wtorek, 16 maja 2017

Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi

Sezon szparagowy trwa już w najlepsze, dlatego dziś na blogu gości tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi. W lodówce czekała na wykorzystanie napoczęta kostka halloumi, pół pęczka szparagów i groszek cukrowy kupiony do innego dania. Postanowiłam połączyć te składniki w jednym daniu, a że ostatnio chodziła za mną tez tarta, wybór padł na kruchy spód. 
Zauważcie jednak, że w cieście nie ma jajka (tego akurat już w mojej lodówce zabrakło). Dzięki temu udało mi się przetestować kruche ciasto bez jajek i przyznam, że wyszło bez zarzutu. Może nie jest tak idealnie kruche jak oryginał, ale kiedy akurat okazuje się, że do pełnego sukcesu zabrakło akurat jednego jajka, musisz kombinować.
Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi

Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi - składniki na formę 35x11 cm

Składniki na ciasto:
175 g mąki pszennej
1 jajko
50 g jogurtu naturalnego
szczypta soli

Dodatkowo:
1/2 pęczka zielonych szparagów
3 małe młode ziemniaki
60 g groszku cukrowego
60 g sera halloumi
2 jajka
100 g śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, tymianek do smaku

Mąkę wsypujemy na blat, robimy wgłębienie w środku kopczyka i wbijamy jajko oraz dodajemy jogurt i sól. Szybko wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto, spłaszczamy je na dysk, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i gotujemy na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na kawałki "na raz".
Groszek myjemy.
Ser halloumi kroimy w kostkę.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę i mąkę. Mieszamy, by pozbyć się grudek mąki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokątny placek i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem, wysypujemy ceramicznymi kulkami i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, następnie usuwamy obciążenie.
Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi
Do masy jajecznej dodajemy szparagi, ziemniaki i groszek, wylewamy masę na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy kostki sera i zapiekamy przez kolejne 20-25 minut, aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch tarty zezłoci.

Tarta ze szparagami, ziemniakami i halloumi smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak wystudzona.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!