Szakszuka ze szparagami

wtorek, 30 maja 2017

Szakszuka ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni, a szakszuka ze szparagami to kolejny w tym roku przepis na to zielone warzywo, który pojawia się na blogu. Choć szakszuke uwielbiam, robię ją dość rzadko i za każdym razem, po przygotowaniu jej, zastanawiam się, czemu tak długo kazałam jej czekać. Jest w niej przecież wszystko co uwielbiam, a z dodatkiem szparagów jest jeszcze lepsza! Choć przygotowanie jej może wydawać się czasochłonne, jeśli wszystko wcześniej się przygotuje, w czasie jej przyrządzania można zrobić wiele innych rzeczy - zaparzyć kawę, wycisnąć sok z pomarańczy czy wziąć prysznic. Choć tego ostatniego nie polecam, bo według mnie najlepsza szakszuka ze szparagami czy w wersji klasycznej, to ta jedzona w piżamie w weekend. Wtedy właśnie jest czas na celebrację i w takich chwilach to danie smakuje najlepiej.
Szakszuka ze szparagami

Szakszuka ze szparagami - składniki na 2 porcje

1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pół pęczka szparagów
4 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
sól, pieprz, wędzona papryka
3 jajka

Na suchej patelni prażymy ziarna kuminu i kolendry, następnie rozcieramy w moździerzu na proszek.

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki.
Szakszuka ze szparagami
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz kawałki szparagów (główki odkładamy, dodamy je pod koniec gotowania). Zmniejszamy ogień i dusimy paprykę, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut - aż zmięknie. Dodajemy kumin i kolendrę i przesmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć.

Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodajemy na patelnię i dusimy przez około 15 minut, by sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
Szakszuka ze szparagami
W warzywnym sosie na patelni robimy przy pomocy łyżki 3 wgłębienia i do każdego wbijamy po jajku, na wierzchu dania układamy też główki szparagów. Patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, aż białko jaj zetnie się, a żółtko pozostanie płynne. Szakszukę posypujemy bazylią i podajemy.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!