Placuszki z kukurydzą - składniki na około 25 pancakesów
1 kolba kukurydzy500 ml maślanki
2 jajka
70 g masła
130 g mąki pszennej
80 g mąki kukurydzianej
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
W garnuszku zagotować szklankę wody, wsypać do niej ziarna ścięte z kukurydzy i blanszujemy przez minutę. Odcedzamy na sicie.
Maślankę, jajka, miód i rozpuszczone masło miksujemy razem w kubku.
Suche składniki - mąki, sodę, cynamon i sól mieszamy w misce. Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy rózgą, by pozbyć się grudek. Na koniec wsypujemy ziarna kukurydzy i mieszamy, by rozprzestrzeniły się po cieście.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy na złoto po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracamy pancakes na drugą stronę, kiedy na cieście pojawią się bąbelki powietrza.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!