Taki budyń posłużyć też może do przemycenia kaszy - zmiksowana jest całkowicie niewyczuwalna, jeśli więc macie bliskich, którzy kaszy jaglanej unikają lub sami nie możecie się do niej przekonać, przygotujcie taki czekoladowy budyń jaglany.
Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym - składniki na 2 porcje
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej1 dojrzały banan
1/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. owsiane)
40 g czekolady gorzkiej
2 czubate łyżeczki masła orzechowego
łyżeczka miodu
Kaszę płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy mleko i czekoladę i gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Zawartość garnka razem z bananem, masłem orzechowym i miodem miksujemy w malakserze na gładki krem. Przelewamy do miseczek, dekorujemy ulubionymi orzechami, kostkami czekolady i masłem orzechowym.
Możemy jeść go od razu lub wystudzić. Budyń jaglany zgęstnieje po wystudzeniu, więc jeśli wolicie ten deser w bardziej ściętej formie, warto wstawić go na kilka godzin do lodówki.
Wygląda cudownie! :)))
OdpowiedzUsuń