Ciasto bananowe z orzechami - składniki na formę 23x23 cm
3 bardzo dojrzałe banany3 nieduże żółte banany
70 g cukru
4 jajka
250 g jogurtu naturalnego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g mąki razowej - u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
35 g orzechów laskowych
Składniki syropu:
100 ml ciemnego rumu
35 g cukru
sok z 1/2 małej cytryny
Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozgniecione banany, jogurt i ekstrakt - miksujemy do połączenia składników.
Mąki mieszamy z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy wszystkie suche składniki do miski z mokrymi i miksujemy, by powstało jednolite ciasto.
Ciasto bananowe przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy pozostałe banany obieramy ze skórki i kroimy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Układamy na wierzchu ciasta, lekko dociskając je. Wierzch ciasta posypujemy też orzechami laskowymi.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto bananowe z orzechami wyjmujemy z foremki. Podajemy z syropem.
Skusiłaś mnie :) Zapisuję przepis, i zrobię, jak tylko będę miała nadmiar bananów :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie ciasto zrobie w przyszłą sobotę ... cudo:)
OdpowiedzUsuń